‘Explosie in Russische Airbus, en zeker geen ongeluk’

06 november 2015Leestijd: 2 minuten

Er klonk een ontploffing aan boord van het zaterdag gecrashte Russische passagiersvliegtuig. De oorzaak van die explosie was zeker geen ongeluk.

Dat heeft een lid van het onderzoeksteam dat de zwarte dozen van de Airbus A321 onderzoekt vrijdag gezegd tegen France2.

De onderzoeker, wiens naam door de Franse omroep niet bekend wordt gemaakt, meldt dat de geluiden, die zijn opgenomen in de cockpit, hierop duiden. Met de nieuwe informatie worden de vermoedens versterkt dat op het Russische toestel een aanslag is gepleegd.

Bagagemedewerker

Vandaag werd ook bekend dat Britse inlichtingendiensten telefoongesprekken hebben onderschept van IS-terroristen, waarin zij praatten over een grote aanslag in de regio. Het is goed mogelijk dat zij daarbij hulp hebben gehad van een bagagemedewerker.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama denkt intussen – na informatie van zijn veiligheidsdiensten – dat er best wel eens sprake kan zijn van een bom. Het vliegtuig met 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, aan boord, stortte zaterdag niet lang na het vertrek van de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh plotseling neer in de Sinaï-woestijn.

Stilgelegd

Steeds meer landen besluiten om het vliegverkeer van en naar de populaire Egyptische badplaats stil te zeggen. Groot-Brittannië deed dat bijvoorbeeld, waarna ook de Russen volgden. Eerst moet maar eens duidelijk worden wat er precies is gebeurd met de Russische Airbus A321 van luchtvaartmaatschappij Metrojet, is de redenering.

Duizenden toeristen zijn gestrand op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh, en wachten op het moment dat ze worden opgehaald. Door de grote drukte is het een enorme chaos op de luchthaven.