EU wil 117 miljoen van Nederland voor Turkije

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Europese Commissie wil een vluchtelingenfonds oprichten voor Turkije met een totaalwaarde van 3 miljard euro. De Nederlandse bijdrage daarvoor zou dan uitkomen op 117 miljoen euro.

Dat blijkt donderdag uit documenten van de Commissie. Turkije moet in ruil voor onder meer dat geld, de grenzen met Griekenland beter bewaken en de opvang van Syrische migranten verbeteren. Hiermee moeten de Syriërs gemotiveerd worden om de reis naar Europa niet meer te maken.

Daarnaast krijgt Turkije waar het om vroeg: een versoepeling van de visumregelingen voor Turkse burgers die naar de Europese Unie willen reizen, en hervatting van de gesprekken over een Turks lidmaatschap van de EU, meldt persbureau Bloomberg.

‘Oneerbaar voorstel’

Het voorstel werd donderdag besproken tijdens een ingelast informeel gesprek tussen de EU-regeringsleiders- en –staatshoofden in de Maltese hoofdstad Valletta. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was de afgelopen dagen in Turkije om over de migratieproblematiek te praten. Zondag praten de EU-regeringsleiders met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens de G20-top. Daarnaast werd donderdag bekend dat de EU ook een speciale migratietop met Turkije wil organiseren. De datum is nog niet vastgesteld, maar waarschijnlijk gaat het op 22 november gebeuren.

De Turkse EU-minister Beril Dedeoglu reageerde donderdag boos op de deal tussen Turkije en de EU: ze noemt het een ‘oneerbaar voorstel’, schrijft de Turkse krant Hurriyet. De minister, die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen tussen de Turkse regering en de EU, vindt het ‘ongepast’ dat een eventuele toelating van Turkije tot de EU wordt gekoppeld aan een oplossing voor de migratiecrisis.

Verzachten

Eerder deze week bracht de EU een voortgangsrapport uit over Turkije, waarin de mensenrechtensituatie in het land in een kritisch licht werd gezet. Turkije wees de kritiek van de EU van de hand: het commentaar van Brussel zou de hervormingen die Turkije al heeft doorgevoerd ‘op geen enkele manier weerspiegelen’.

De Turkse minister Dedeoglu deed donderdag een saillante uitspraak. Volgens haar zou een ‘jonge medewerker van de Commissie’ haar tijdens een etentje in aanloop van het rapport hebben benaderd en hebben gezegd dat de inhoud van het rapport wel wat ‘verzacht’ zou kunnen worden als het lukt om een oplossing voor de migratiecrisis te vinden. De minister zou daar ontsteld op hebben gereageerd: ‘breng het rapport maar uit, wie is er bang voor? We zijn wat we zijn.’