EU: iedereen ‘systematisch’ aan buitengrenzen controleren

20 november 2015Leestijd: 1 minuut
'EPA'

Om het moeilijker te maken voor jihadisten om Europa in- en uit te reizen, zal iedereen bij de buitengrenzen van de Europese Unie worden gecontroleerd.

De Europese ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken komen vrijdag samen in Brussel om dat plan te bespreken. Reizigers moeten ‘systematisch en gecoördineerd’ worden gecontroleerd bij binnenkomst, aldus een concepttekst. Nu gebeurt dat nog steekproefgewijs en hoeven EU-burgers bij grensposten alleen even snel hun paspoort te laten zien.

Elektronische registratie

Vanaf begin volgend jaar moeten alle Europese grensposten beschikken over elektronische paspoortlezers, die kunnen worden gekoppeld aan lijsten van verdachte personen, meldt de Volkskrant. De ministers roepen EU-landen daarom ook op informatie van de inlichtingendiensten met elkaar te delen, zodat terroristen beter kunnen worden gevolgd.

De aangekondigde maatregelen komen een week na de aanslagen in Parijs. De terroristen verantwoordelijk voor het bloedbad konden zonder al te veel problemen Europa in- en uitreizen, hoewel enkele van de daders al door nationale politiekorpsen werd gevolgd.

10.000 terrorismeverdachten

Rob Wainwright, directeur van Europol, gaf donderdag in een toespraak voor het Europees Parlement aan dat de Europese politiedienst een lijst bezit met meer dan 10.000 Europese terrorismeverdachten. Van 2.000 personen is bevestigd dat ze zich in Syrië of Irak bevinden, van de andere 8.000 zou een groot deel in Europa verblijven.

Als de personen op de lijst niet goed worden gevolgd, waarschuwde Wainwright, dan is de kans op nieuwe aanslagen in Europa groot.