Erdogan: Turkse volk kiest voor ‘stabiliteit en vertrouwen’

02 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kan na de verkiezingen weer alleen regeren. De islamistische partij haalde een absolute meerderheid in het parlement.

Deze verkiezingsuitslag laat zien dat het volk kiest voor stabiliteit en vertrouwen, zei Erdogan zondagavond na afloop van de stembusgang.

Geweld

Volgens de president was de stabiliteit in het land op het spel komen te staan na de verkiezingen van 7 juni, toen de AK-partij de absolute meerderheid verloor. Vervolgens kon er geen coalitie worden gevormd, waarna Erdogan nieuwe verkiezingen uitschreef. Het land zakte langzaam weg in een spiraal van geweld, met als dieptepunt de aanslag op een vredesmars in de hoofdstad Ankara, in oktober. Daarbij vielen meer dan honderd doden.

Erdogan had gisteren ook een felle boodschap voor de Koerdische strijders van de PKK, waarmee de Turkse regering de afgelopen tijd weer volop in conflict is geraakt. ‘De verkiezingsuitslag is een belangrijk signaal aan de PKK. Onderdrukking en bloedvergieten gaan niet samen met de democratie.’

Oneerlijk

Maar volgens de pro-Koerdische partij HDP – die met 10 procent maar net de kiesdrempel wist te halen – verliepen deze verkiezingen niet eerlijk door ‘al het geweld en bloedbaden’.

Mijn partij had tijdens de campagne te maken met ‘oneerlijke, onvrije en ongelijke condities’, zegt medeoprichter Selahattin Demirtas tijdens een persconferentie, schrijft Hurriyet.

‘Ondanks het feit dat we meer dan een miljoen stemmen hebben verloren, behaalde de HDP een grote overwinning omdat het aantal kiezers tijdens deze verkiezingen is gestegen,’ aldus Demirtas. ‘Ik wil iedereen bedanken die is opgestaan tegen het bloedige beleid’ – een duidelijke beschuldiging aan het adres van de regerende AK-partij.

Referendum

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft de andere politieke partijen opgeroepen samen aan een nieuwe grondwet te werken. Hij stelde zondag na de parlementsverkiezingen voor gezamenlijk te werken aan een Turkije dat vrij is van conflicten en spanningen.

De AK-partij heeft met de verkiezingswinst 317 van de 550 zetels in het parlement. Door de uitslag kan de AK weer zonder coalitiepartner regeren. Maar de 316 zetels zijn niet genoeg om een referendum over het wijzigen van de grondwet te kunnen houden. Daarvoor is de steun van 330 parlementariërs nodig. Via een grondwetswijziging zouden er meer bevoegdheden kunnen worden gegeven aan Erdogan.