buitenland

Dreiging voor terreur in Brussel is onverminderd hoog

23 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het hoogste dreigingsniveau voor terreur in Brussel blijft van kracht. Maandag maakte het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) na overleg met de Nationale Veiligheidsraad opnieuw een dreigingsanalyse.

De Belgische premier Charles Michel kondigde maandagavond aan dat het dreigingsniveau vooralsnog op vier blijft staan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onveranderd

Het hoogste dreigingsniveau is sinds zaterdag van kracht in het Brussels Gewest. Volgens de Belgen zou dreiging ‘ernstig en zeer nabij’ zijn: Michel sprak van een mogelijke aanslag ter proportie van die in Parijs. Voor de rest van België geldt momenteel niveau 3, een ‘mogelijke en waarschijnlijke’ dreiging. Ook dit wordt voorlopig gehandhaafd.

Volgens Michel is de situatie ‘onveranderd’. Mogelijk blijft de hoogste terreurdreiging tot volgende week maandag van kracht. Dan wordt er opnieuw geëvalueerd. Mocht de situatie in de tussentijd veranderen, kan het dreigingsniveau opnieuw worden teruggebracht. ‘We willen zo snel mogelijk naar een normaal mogelijke situatie,’ aldus Michel.

Metro

Scholen in de Belgische hoofdstad gaan vanaf woensdag weer open. De scholen in Brussel zouden momenteel in samenspraak met de veiligheidsdiensten maatregelen treffen. Ook zal de metro woensdag weer geleidelijk aan worden opgestart.

De Belgische premier waarschuwt burgers nog altijd voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer. Het aantal grootschalige evenementen in Brussel wordt ‘verminderd’ om politiecapaciteit vrij te maken. De aanwezigheid van zowel politie als militairen in de stad wordt versterkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.