De Wever zoekt steun in Europa: ‘Stop chaotische migratie’

07 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

De leider van de Vlaams-nationalistische partij N-VA Bart De Wever heeft een open brief geschreven aan alle centrumrechtse partijen in Europa. Hij slaakt een noodkreet over de almaar voortdurende migratiecrisis.

In de brief, die zaterdag in Het Laatste Nieuws is gepubliceerd, zoekt De Wever steun om de stroom migranten te stoppen. ‘We moeten een gesloten systeem van quota overwegen.’

Chaos

Volgens hem is een Europese aanpak broodnodig. De Wever wijst bijvoorbeeld op een aanpassing van het Verdrag van Genève (betreffende de status van vluchtelingen), sobere sociale voorzieningen voor nieuwkomers, geen vrije landkeuze voor wie in veiligheid is gebracht, strenge controles van de Europese buitengrenzen en meer middelen voor opvang buiten Europa.

De Wever vindt dat de vraag de norm moet zijn, en niet het aanbod. Ongecontroleerde, chaotische migratie kan volgens hem nooit iets positiefs zijn. Niet voor de mensen die komen, en zeker niet voor de landen die de vreemdelingen ontvangen. Wamt dat zijn feitelijk de rijkste landen met de beste sociale arrangementen.

‘De steden in Noord-Europa die al die mensen moeten opvangen, hebben vandaag al de grootst mogelijke problemen om mensen van buiten de Europese Unie een toekomst te geven,  zei De Wever aanvullend op de Vlaamse radio.

IKEA

Deze week waren er alarmerende berichten. Het aantal migranten dat naar Europa komt, is forser dan eerder werd aangenomen. De Europese Commissie maakte een schatting van hoeveel migranten de komende jaren Europa binnen zullen komen. Tot en met 2017 worden drie miljoen migranten verwacht.

Een land als Zweden, dat eerder de deur openzette voor migranten en vluchtelingen, wordt het nu toch te heet onder de voeten. Migranten die in Duitsland zijn aangekomen, doen er goed aan om daar te blijven en niet naar Zweden af te reizen.

Het land kan niet langer garanderen dat er voor elke migrant een slaapplaats is, zegt Morgan Johansson van Migratie – in de hoop daarmee de stroom te doen afnemen. Het bekende Zweedse meubelbedrijf IKEA heeft niet meer genoeg (stapel)bedden en dekens om iedereen een slaapplek te geven, zegt een woordvoerder tegen Bloomberg.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."