‘Dader Parijs werd al lange tijd gevolgd door inlichtingendiensten’

15 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Omar Ismail Mostefai, een van de terroristen die vrijdagnacht op de menigte begon te schieten voor hij zichzelf opblies bij het Parijse theater Bataclan, is al langer bekend bij inlichtingendiensten.

Dat schrijft de Franse krant Le Monde. Sinds 2010 hielden inlichtingendiensten hem in de gaten, vanwege zijn geradicaliseerde status. Zij hadden echter geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een terroristische organisatie of netwerk. Hij heeft een strafblad met acht veroordelingen van misdaden die hij pleegde tussen 2004 en 2010.

Ismail Mostefai (29) kon geïdentificeerd worden op basis van vingerafdrukken. Onderzoekers vonden een stuk van zijn vinger. Hij werd op 21 november 1985 geboren in Courcouronnes, een voorstad van Parijs.

De zelfmoordterrorist had Algerijnse ouders en woonde in Chartes, een stad op een uur rijden van Parijs. Hij is formeel geïdentificeerd als een van de extremisten die zichzelf opblies bij theater Bataclan. Volgens het dagblad proberen onderzoekers te achterhalen of hij tussen 2013 en 2014 enkele maanden in Syrië verbleef.

Familieleden gearresteerd

Franse politie pakte de vader en broer van de Franse terrorist al eerder op en daar zijn nog vier familieleden bijgekomen, meldt de Franse zender BFMTV. De familieleden worden ondervraagd. Het huis van de vader en broer is doorzocht door agenten, het is nog onbekend of er belastend materiaal is aangetroffen. De vader woont in de plaats Romilly-sur-Seine, ten oosten van Parijs.

Het huis van de 34-jarige broer staat in Bondoufle. Hij heeft zichzelf op het politiebureau gemeld, met stomheid geslagen dat zijn broer betrokken is bij de terroristische aanslagen. De twee hadden al jaren geen contact met elkaar.

Tweede verdachte

Er is ook meer bekend over de identiteit van de tweede verdachte van de aanslagen. Verschillende Servische media schrijven dat het om de 25-jarige Ahmad Almuhammad gaat. Hij vroeg op 7 oktober asiel aan in de Servische stad Presevo en werd eerder geregistreerd in Griekenland.

Almuhammad was in het bezit van een Syrisch paspoort, maar dat is mogelijk niet echt. Een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendienst zegt tegen CBS News dat het legitimatienummer niet overeenkomt met de foto op het document.