Crisisoverleg Duitsland voorbij: geen compromis bereikt

01 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het is de Duitse regeringspartijen niet gelukt om een compromis te bereiken over de aanpak van de migratiecrisis. De partijen zijn het over verschillende onderwerpen niet eens, waaronder de transitzones.

Eerder stelde de Duitse regering voor om migranten die geen kans maken op asiel aan de grens al te scheiden van de echte ‘vluchtelingen’, maar regeringspartij SPD denkt dat dit in de praktijk niet werkt.

Beperken

CDU, CSU en SPD zijn het nu niet met elkaar eens geworden en praten donderdag verder, melden Duitse media. Vooral tussen de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de CSU was er de afgelopen weken onenigheid. De twee partijen wilden het zondag vooral eens worden over maatregelen om de migratiestroom te beperken.

Minister-president Horst Seehofer (CSU) van Beieren heeft de afgelopen weken forse kritiek geuit op de handelwijze van Merkel. Seehofer zei bijvoorbeeld dat Beieren de migratiestroom niet meer aankan, en dat Merkel hiervoor verantwoordelijk is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Onder de Duitse bevolking neemt de steun voor Merkel ook af, blijkt uit peilingen. In mei steunde nog zo’n 53 procent de bondskanselier en in de laatste peiling is dat 45 procent. Meer Duitsers scharen zich achter vicekanselier Sigmar Gabriel, die in mei op 17 procent in de peilingen stond en nu op 21 procent.

Spanningen

De spanningen in Duitsland over de migratieproblematiek houden aan. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee opvangcentra afgebrand. Het gaat om tijdelijke huizen voor migranten in het Oost-Duitse Dippoldiswalde en een leegstaand hotel in Dresden.

Ook tussen migranten onderling zijn er spanningen, bleek afgelopen vrijdag weer toen in Itzehoe, boven Hamburg, een vechtpartij uitbrak tussen migranten. Er werd met stoelen en tafels gegooid tijdens het uitdelen van het eten.

Bewakers probeerden de situatie onder controle te krijgen, maar slaagden daar niet in. Uiteindelijk moest de politie er aan te pas komen om de onruststokers uit elkaar te houden. Zes migranten raakten gewond, drie mannen tussen 16 en 35 jaar zijn opgepakt.