Carson geeft toe: delen van levensverhaal zijn verzonnen

06 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het inspirerende levensverhaal van oud-neurochirurg en presidentskandidaat Ben Carson blijkt niet helemaal te kloppen. Carson geeft toe te hebben verzonnen dat West Point, Amerika’s oudste militaire academie, hem in de jaren zestig een plek aanbood.

In de bestseller ‘Gifted Hands‘ vertelt Carson, momenteel bovenaan in veel peilingen, hoe hij ondanks een probleemjeugd een medische beroemdheid werd. Carson werd de eerste dokter die een Siamese tweeling succesvol wist te scheiden.

Op de middelbare school maakte Carson deel uit van een speciale klas voor scholieren die interesse hebben in een militaire carrière. Omdat hij daar uitblonk zou generaal William Westmoreland, die een grote rol speelde in de Vietnamoorlog, hem hebben uitgenodigd voor een intiem diner.

‘Later werd me een plek aangeboden op West Point,’ schrijft Carson in zijn autobiografie. Die plek sloeg hij naar eigen zeggen uiteindelijk af, omdat hij zeker wist dat hij dokter wilde worden.

Onzin

West Point zegt dat het verhaal niet klopt. Voordat West Point een kandidaat aanneemt moet hij of zij een strenge selectieprocedure doorstaan, maar in de archieven komt de naam van Carson niet eens voor, zegt een woordvoerder van de gerenommeerde militaire academie tegen de Amerikaanse nieuwswebsite Politico.

Carson geeft toe dat het verhaal anders ligt dan hij eerder opschreef en vertelde. Carson heeft zich nooit officieel aangemeld bij West Point, al werd hij wel aangemoedigd door mensen binnen het leger om te solliciteren.

‘Op een informele manier zeiden ze “met jouw staat van dienst kunnen we zo een plek bij West Point voor je regelen”‘, zei Carson vrijdag tegen The New York Times. Ook zijn ontmoeting met generaal Westmoreland zou iets anders zijn verlopen, namelijk tijdens een banket met honderden andere aanwezigen.

Succesverhaal

Carson’s inspirerende levensverhaal is een belangrijke reden waarom veel Amerikanen de Republikeinse presidentskandidaat steunen. Een donkere man uit een laag milieu die het schopt tot een van de bekendste doctoren ter wereld: het is het typische voorbeeld van de American dream.

Er zijn meer persoonlijke anekdotes van Carson waar openlijk vraagtekens bij worden gezet. Om uit te leggen wat voor moeilijke jeugd hij had, heeft Carson meermaals verteld dat hij op jonge leeftijd een vriend probeerde neer te steken met een mes. Geen van zijn naasten zegt ooit van het verhaal te hebben gehoord.