Cameron: hervorming EU is niet onmogelijk

10 november 2015Leestijd: 1 minuut
'EPA'

De Britse premier David Cameron speecht in Londen over de vraag of de Europese Unie nog steeds iets voor zijn land kan betekenen. Dinsdag stuurt hij een brief naar de Europese Raad, waarin hij zijn wensen voor een hervormde unie uiteenzet.

In die speech benadrukt Cameron onder meer dat een hervormd lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk ‘geen onmogelijke taak’ is. Hij zegt ook dat de EU zomaar verlaten niet automatisch leidt tot ‘een land van melk en honing’.

De eisen die Cameron stelt aan hervormingen van het Britse EU-lidmaatschap zijn volgens Cameron ‘redelijk’ en haalbaar.

Niet iedereen is zo enthousiast. Europarlementariër Nigel Farage, die ook leider is van een Britse eurosceptische oppositiepartij, twitterde: ‘Meneer Camerons speech schetste een nieuwe relatie met Brussel, maar die is gewoon niet mogelijk.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Referendum

Eind 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk een referendum over het lidmaatschap van de EU gepland. Dan zullen de Britse burgers kunnen stemmen of ze wel of niet lid willen blijven van de unie. Daarvoor wil Cameron proberen om het huidige lidmaatschap te veranderen.

Cameron: ‘De vraag is of we binnen of buiten de EU het meest succesvol zijn. Het is aan het Britse volk om dat te bepalen. Jullie houden het lot van ons land in je handen.’