Beelden gelekt van geheime Russische nucleaire torpedo

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Rusland maakt plannen voor het bouwen van een nucleaire langeafstandstorpedo. De plannen lekten deze week uit.

De plannen voor de torpedo kwamen aan het licht doordat een cameraman van de Russische staatstelevisie een shot over de schouder van een hogere officier in het leger filmde. Het document werd daardoor ‘per ongeluk’ in beeld gebracht, meldt de Britse krant The Telegraph.

Radioactief

Met de torpedo zouden grote hoeveelheden straling afgegeven kunnen worden waarmee delen van ‘vijandige kustlijnen’ onbewoonbaar gemaakt kunnen worden. De beelden werden daarna snel verwijderd door de staatsomroep. Maar oplettende YouTube-gebruikers hadden de opname van het document toen al opgemerkt.

‘Het klopt dat er een opname werd gemaakt van een aantal geheime data. Vandaar dat het beeld vervolgens werd verwijderd,’ verklaarde Dimitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, daarna. ‘In het vervolg zullen we maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt.’

Het document in de opname zou verwijzen naar een ‘Oceanisch Multipurpose Systeem Status-6’ en zou zijn ontworpen door het Rubin ontwerpbureau in Sint Petersburg. Het bureau is verantwoordelijk voor de productie van een aantal moderne Russische nucleaire onderzeeërs. Naast de torpedo, waren ook de blauwdrukken voor twee onderzeeërs te zien.

Wapenwedloop

De beelden kwamen gelijktijdig met een vergadering van de Russische president Vladimir Poetin met een groepje legerofficials. Hij onthulde daar dat hij van plan is nieuwe wapens te ontwikkelen die het Amerikaanse NAVO-raketschild kunnen doorboren, maar benadrukte dat hij niet uit is op een wapenwedloop. Volgens hem is het slechts de bedoeling een ‘strategische onbalans’ tussen de twee landen te voorkomen.

De Russen zouden vrezen voor het nieuwe Amerikaanse project ‘Prompt Global Strike’, waarmee het Amerikaanse leger binnen een uur op welke plek ter wereld dan ook een luchtaanval zou kunnen uitvoeren. Experts vermoeden daarom dat het lekken van de beelden van de torpedo niet onbedoeld was, en een boodschap aan de Amerikanen wil uitzenden: ook Moskou bouwt aan nieuwe wapens die door elke verdedigingslinie heen kunnen.