Autoriteiten nemen hotelpersoneel Sharm-el-Sheikh onder de loep

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Egyptische politie is begonnen hotelpersoneel uit Sharm-el-Sheikh te ondervragen over mogelijke betrokkenheid bij de crash van de Airbus A321 van de Russische maatschappij Metrojet boven de Sinaï-woestijn vorige week. Het onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de zaak heeft een nieuwe theorie.

De theorie is dat een hotelmedewerker uit een van de resorts in Sharm-el-Sheikh een explosief in de bagage van een van de passagiers geplaatst zou hebben, meldt de Britse krant The Telegraph maandag. Het zou gaan om bagage die daarna in het bagageruim is opgeslagen.

Schoonmakers

De Egyptische autoriteiten zijn nu vooral geïnteresseerd in ondersteunend hotelpersoneel, zoals schoonmakers, dat toegang heeft gehad tot kamers van de passagiers en mogelijk op die manier de bom heeft weten te plaatsen. De politie ondervraagde eerder personeel van de luchthaven en van de Egyptische maatschappij Egypt Air.

Russische toeristen die vanuit Sharm-el-Sheikh naar huis vliegen mogen tot vooralsnog alleen handbagage meenemen. De Russen stuurden militaire vliegtuigen naar Egypte om ruimbagage apart te transporteren. De koffers worden onderzocht door de Russische politie en vervolgens later bij de passagiers thuis bezorgd.

Zeker

Ondertussen heeft het Britse onderzoeksteam zijn bevindingen overhandigd aan Rusland. Zondag bevestigden zowel Egyptische als Amerikaanse inlichtingendiensten dat het vrijwel zeker is dat het een doelbewuste terroristische aanslag is geweest. Eerder werd al bekend dat een bom de oorzaak is geweest van de crash. In eerste instantie uitten de Russen kritiek op de Britten, die vorige week tijdelijk al het vliegverkeer van en naar de Egyptische badplaats schrapten.

De Russen hebben ook de Amerikaanse FBI om assistentie gevraagd bij het onderzoek. De Amerikanen zouden vooral voor forensisch onderzoek van de wrakstukken worden ingezet. Ook werken er experts uit Egypte, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Ierland mee aan het onderzoek.