buitenland

Antiterreuractie in voorstad Parijs: ‘Nieuwe aanslag voorkomen’

18 november 2015Leestijd: 2 minuten

In de klopjacht op de Belg Abdelhamid Abaaoud, de man die de terreuractie in Parijs zou hebben gecoördineerd, heeft de Franse politie samen met het leger woensdagochtend een grootschalige antiterreuractie uitgevoerd. Daarmee zou een nieuwe aanslag in Parijs tenauwernood zijn voorkomen.

Een groot aantal Franse speciale eenheden omsingelde woensdag rond half vijf in de ochtend een appartement in Saint-Denis, een stad ten noorden van Parijs.

Verschillende mensen verschansten zich in het appartement. Omwonenden hoorden geweerschoten en diverse explosies. Twee mensen kwamen om het leven, onder wie een vrouw die zichzelf opblies met een bomvest. Vijf politieagenten raakten gewond en een politiehond overleed bij de actie.

‘Aanslag voorkomen’

De politie arresteerde in totaal zeven mensen. Het gaat om drie terroristen die zich verscholen hielden in het appartement, en vier anderen die in de buurt waren. Dat zegt de Franse aanklager tegen de Franse televisiezender iTele.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Met de actie zou de politie een nieuwe aanslag in Parijs hebben weten te voorkomen. De personen in het appartement zouden van plan zijn toe te slaan in La Défense, het zakelijke district in Parijs, meldt Reuters. ‘Ze waren net op tijd, voor de terroristen een operatie wilden uitvoeren,’ zegt een politiebron tegen CNN.

Klopjacht

De grootschalige politieactie zou zijn gericht tegen Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen in Parijs en een prominent figuur binnen Islamitische Staat. Het is tot dusver onduidelijk of hij opgepakt of overleden is bij de actie. De Franse aanklager zegt dat nog van niemand een definitieve identiteit is vastgesteld.

Bij de acties werden, naast een groot aantal politieagenten, ook vijftig soldaten ingezet, meldt AFP.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.