Amerika: snel aanmeldcentra bouwen voor Syrische asielzoekers

06 november 2015Leestijd: 2 minuten

Om sneller en mogelijk ook meer Syrische vluchtelingen te kunnen opnemen gaat Amerika op korte termijn aanmeldcentra in Irak en Libanon bouwen. Op die locaties kunnen Syriërs asiel aanvragen in de Verenigde Staten.

Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse regering aan persbureau Reuters. Eind dit jaar moet een centrum in Erbil in Irak klaar zijn. Daarnaast wordt begin volgend jaar gestart met de bouw van een locatie in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. In de nieuwe centra zullen asielzoekers worden gescreend.

Syriërs

De plannen om nieuwe aanmeldcentra te bouwen komen twee maanden nadat president Barack Obama aankondigde het komende jaar zeker 10.000 Syriërs te gaan opnemen. Er zijn momenteel al twee van zulke centra, in Turkije en Jordanië.

Door dat aantal te verdubbelen moet het proces om asiel te verkrijgen worden versneld. Volgens de regeringsbronnen zou dit er ook voor kunnen zorgen dat het maximum aantal op te nemen vluchtelingen omhoog gaat.

Langdurig proces

Het proces om als Syrische asielzoeker geaccepteerd te worden door de Verenigde Staten duurt momenteel gemiddeld bijna twee jaar. De Amerikaanse overheid laat eerst een achtergrondcheck en medische tests uitvoeren door een NGO ter plaatse.

Daarna reist een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid naar een aanmeldcentrum om interviews met de asielzoekers af te nemen. Alleen echte vluchtelingen worden toegelaten. Het Nationale Centrum tegen Terrorisme en de FBI onderzoeken dan nog iedereen die door de eerdere rondes heen is gekomen.

Tot nu toe nam Amerika minder dan 1.800 Syrische vluchtelingen op. In totaal zijn meer dan vier miljoen Syriërs op de vlucht.