Zwitserse anti-immigratiepartij boekt recordwinst bij verkiezingen

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Zwitserse Volkspartij (SVP) heeft een grote winst geboekt bij de Zwitserse parlementsverkiezingen. De rechtse partij verzamelde elf nieuwe zetels bij de verkiezingen; het totaalaantal komt op 65 van de 200 zetels in het parlement.

Daarmee behaalde de Volkspartij een recordaantal zetels. Zo’n 29,5 procent van de Zwitserse stemmers gaf de voorkeur aan de Volkspartij, nooit eerder presteerde een partij beter. Het oude record stond ook op naam van de SVP: in 2007 verzamelde de partij 62 zetels.

Anti-immigratiebeleid

Partijleider Toni Brunner voert al jaren campagne met een streng anti-immigratiebeleid. Hoewel Zwitserland in vergelijking met omliggende landen als Duitsland en Italië weinig te maken heeft met de komst van asielzoekers, is het migratievraagstuk een belangrijk maatschappelijk thema voor de Zwitserse burgers.

De afgelopen weken voerde de SVP een campagne waarbij de centrale boodschap ‘Blijf vrij!’ was. Daarmee werd gedoeld op het beleid om met de migratiecrisis om te kunnen gaan. Ook had de boodschap betrekking op de relatie tussen Zwitserland en de Europese Unie (EU). De Volkspartij is tegenstander van een Zwitsers lidmaatschap bij de EU.

Rechtse coalitie

Een rechtse coalitie behoort tot de mogelijkheden in Zwitserland, want ook de centrumrechtse Liberale Partij (FDP) kon een overwinning bijschrijven. De FDP verzamelde drie extra zetels en kwam op 33 uit.

De tweede partij van Zwitserland, het socialistische SP, verloor drie zetels en eindigde op 43. De socialisten denken dat de Zwitserse bevolking zich heeft laten leiden door angst voor migratie.

De Volkspartij wil het aantal ministerportefeuilles binnen de regering graag uitbreiden na de overwinning. Bij de oude regering bezat de SVP slechts één portefeuille. De nieuwe regering wordt op 9 december verkozen door het parlement.