Wiethoofdstad van Europa onttroond, kiloprijs schiet omhoog

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'Hektor Pustina/AP/HH'

Het Albanese Lazarat, de hoofdstad van de Europese wietteelt, wordt afgeknepen. Maar de handel blijft lonken.

Wie tot vorig jaar het roemruchte wietdorp Lazarat wilde bezoeken, moest zijn ogen goed open houden. Het wordt vanaf de hoofdweg naar het stadje Gjirokastër met slechts één nietszeggend zijweggetje ontsloten.

Wie het zandpad durfde te nemen, werd verrast. Zodra de eerste huisjes in zicht kwamen, was de allesdoordringende wietgeur alomtegenwoordig. Enorme wietplanten besloegen vrijwel elke vrije centimeter van Lazarat.

Dat is inmiddels veranderd. Gedreven door EU-aspiraties besloten de Albanese autoriteiten in 2014 een einde te maken aan de grootschalige verbouw van wietplanten. Sindsdien is het onrustig in Albanië. Geregeld zijn er confrontaties tussen wietboeren en speciale politie-eenheden. In Kurvelesh, ten zuiden van Tirana, werden eind augustus 16.000 planten vernietigd.

Risico’s

In totaal zijn er dit jaar al een half miljoen wietplanten vernietigd en zo’n 240 mensen gearresteerd. De autoriteiten lijken vastbesloten om de wietteelt uit te bannen, maar het klimaat in Albanië is er zeer geschikt voor.

Nu Lazarat is onttroond als wiethoofdstad van Europa door de voortdurende inzet van de politie, zijn de kiloprijzen voor wiet omhooggeschoten, van 200 euro per kilo in 2013 naar 2.000 euro nu. Albanezen uit het hele land hopen hun karige lonen en pen­sioentjes aan te vullen en springen in het gat dat Lazarat – in 2013 nog goed voor 1,1 miljoen planten – laat liggen.

Voor 2.000 euro per kilo, een jaarsalaris voor de meeste mensen in het arme land, is menig Albanees bereid risico’s te nemen. Waar de teelt zich eerst concentreerde in Lazarat, duiken nu verspreid door het land oncontroleerbare plantages op.

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015