Wie is de Saudische islamcriticus met mensenrechtenprijs?

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Saudische schrijver en activist Raif Badawi heeft de Sacharov Mensenrechtenprijs 2015 gewonnen. Wie is deze man, die de 50.000 euro in de gevangenis zal ontvangen?

Saudi-Arabië wordt al lange tijd bekritiseerd voor zijn omgang met mensenrechten. Een van de kritiekpunten is dat Badawi’s vrijheid van meningsuiting is geschonden. Voor het uiten van zijn mening werd hij veroordeeld tot een boete van 1 miljoen rial (191.000 euro), tien jaar cel en duizend stokslagen.

Blogger

De 31-jarige Saudiër is de oprichter van de website Free Saudi Liberals, een forum voor vreedzame activisten. Die website is gesloten na Badawi’s arrestatie in 2012. Op het forum had Badawi een persoonlijke blog, waarvan enkele berichten nog te lezen zijn. Daarin bekritiseerde hij onder meer de islamitische wetgeving (sharia) in Saudi-Arabië.

In 2014 werd hij veroordeeld wegens het beledigen van de islam, maar ook voor cybermisdaden en ongehoorzaamheid aan zijn vader. In januari 2015 werden de eerste vijftig stokslagen uitgevoerd. Daarna is Badawi niet meer lijfelijk gestraft, maar hij zit nog wel in de gevangenis.

Kritiek

Over de hele wereld heeft de blogger veel aandacht gekregen, zeker na de openbare stokslagen in januari. Zo heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International het mogelijk gemaakt om een brief te sturen naar de Saudische regering om te pleiten voor Badawi’s vrijlating. Als dank daarvoor stuurde Badawi’s zoon een brief naar Amnesty.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens Amnesty International weet Badawi dat er wereldwijd actie voor hem wordt gevoerd en wordt hij daardoor gesteund. Ook schrijft de organisatie dat de internationale druk op Saudi-Arabië is vergroot sinds de stokslagen in januari.

https://twitter.com/mvanhulten/status/659680618821918720