Wie heeft zelfmoordaanslag in Ankara op zijn geweten?

11 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De aanslag die zaterdag in Ankara werd gepleegd, is de bloedigste die Turkije in een lange tijd heeft gezien. Twee zelfmoordterroristen bliezen zich op bij het belangrijkste treinstation van de stad.

Het dodental werd eerder op 86 geschat, maar dat is inmiddels opgelopen tot minstens 95 mensen. De aanslag is nog altijd niet opgeëist, en de Turkse regering tast in het duister over waar de aanval vandaan kwam. Wel is het zeker dat het de zwaarste aanslag is die Turkije in een lange tijd heeft gezien, schrijft de krant Hurriyet. De aanslag was aanleiding voor duizenden mensen om in onder meer Istanbul de straat op te gaan om te demonstreren tegen geweld en de Turkse regering.

Vredesmars

Veruit de meeste slachtoffers zijn mensen die op het punt stonden te beginnen aan een vredesmars, waarmee ze wilden laten zien dat ze tegen het gewapende conflict zijn dat in het zuidoosten wordt gevoerd tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. De supporters waren veelal aanhangers van Koerdische en pro-Koerdische partijen.

Wie heeft de aanslag op zijn geweten? Aangezien het doelwit een pro-Koerdische vredesmars was, zou het logisch zijn als tegenstanders van de Koerden de aanslag hebben gepleegd.

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zijn de Koerden zelf echter ook verdacht: na intern overleg heeft de Turkse regering terreurbeweging Islamitische Staat (IS), de Koerdische PKK en de marxistische organisatie DHKP-C als hoofdverdachten vastgesteld. Dit is niet verrassend: de PKK en DHKP-C staan vaak op het lijstje van verdachten bij aanslagen.

Verkiezingen

De DHKP-C pleegde in augustus nog een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Istanbul. Maar deze aanslag is in aanloop naar de Turkse verkiezingen van over een paar weken gepleegd.

In juni was de pro-Koerdische HDP-partij in aanloop naar de eerdere parlementsverkiezingen ook al doelwit van een aanslag. Partijleider Selahattin Demirtas beschuldigde IS destijds, maar de aanslag werd nooit opgeëist.

Kortom, de verantwoordelijken kunnen overal zitten. Het feit dat de aanslag nog niet is geclaimd, maakt het niet aannemelijk dat IS achter de aanslag zit. De terroristen staan erom bekend aanslagen zo snel mogelijk te willen opeisen. Davutoglu heeft naar aanleiding van de aanslag drie dagen van nationale rouw afgekondigd.