Waarom laten migranten gastvrij Litouwen links liggen?

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Litouwen heeft een zeer gastvrije houding richting asielzoekers uit het Midden-Oosten, maar de migranten kiezen liever voor een bestemming in het westen van Europa. Volgens vice-premier Rimantas Vaitkus heeft dat met economische redenen te maken.

Het land stelt zich beschikbaar om de komende twee jaar 1.105 migranten te huisvesten. ‘Wij zijn bereid om onmiddellijk vluchtelingen op te nemen, maar er zijn geen migranten in Italië of Griekenland die naar Litouwen willen,’ zegt Vaitkus tegen persbureau Reuters.

Motieven

‘Het lijkt erop dat vluchtelingen een voorkeur hebben voor landen als Zweden, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.’ Vaitkus denkt dat er economische motieven gelden bij de keuze voor West-Europa.

Volgens hem komt dat door de gulle sociale zekerheid of het actief werven van migranten. Litouwen staat niet bekend als een rijk land. In 2014 lag het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking 25 procent lager dan het gemiddelde van de Europese Unie (EU).

Litouwen stelt zich zeer gastvrij op nu de migratiecrisis in Europa al nijpender begint te worden. Anderhalve maand geleden twijfelde minister Algirdas Butkevičius nog over het aantal asielzoekers dat zijn land zou moeten opvangen. Hij verwelkomde toen vrijwillig 325 migranten.

Na een akkoord over de verdeelsleutel van asielzoekers van de lidstaten van de EU, is Litouwen bereid om 1.105 migranten te huisvesten, maar zij laten het land voorlopig nog links liggen.

Slovenië

Dat geldt niet voor Slovenië. Dat land gaat al weken gebukt onder de de migratiecrisis. Het land wordt overspoeld met asielzoekers die naar West-Europa willen reizen. De Sloveense premier Miro Cerar speculeerde al dat de migratieproblematiek het einde van de EU zou kunnen betekenen. ‘Als er geen concrete actie komt, dan denk ik dat Europa uiteen zal vallen.’

Na een bijeenkomst van de EU-top in Brussel is zondagnacht besloten dat er vierhonderd grenswachten naar Slovenië  zullen worden gestuurd, in de hoop dat de situatie daar verbetert. Ook komen er 50.000 nieuwe opvangplekken langs de Balkanroute richting West-Europa.