Waar is ‘het grote Frankrijk’ in deze migratiecrisis?

16 oktober 2015Leestijd: 3 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel speelt een centrale rol in de migratiecrisis, maar waar is de president van het tweede grote land van de Europese Unie (EU) – Frankrijk? Tegenstanders van de Franse president François Hollande noemen hem de ‘aanhangwagen’ van Duitsland.

De Europese deal met Turkije is vooral gesloten op initiatief van Merkel, schrijft het Franse dagblad le Figaro. Rondom Frankrijk en Hollande is het nogal stil. De Fransman liet zich alleen zien toen hij vorige week, samen met Merkel, het Europees parlement toesprak. Daar leken de leiders het eens: Europa moet het migratieprobleem samen oplossen.

Merkel pleit al weken voor de Europese oplossing, terwijl Hollande braaf de Duitse koers lijkt te volgen. Maar hoe staat Frankrijk nou echt in deze migratiecrisis?

Frankrijk

Volgens de Europese verdeelsleutel moet Frankrijk de komende twee jaar ongeveer 33.000 migranten opvangen. Een opinieonderzoek van het Franse instituut IFOP toont aan dat 52 procent van de Fransen daartegen is.

De Franse asielprocedure is vergelijkbaar met de Nederlandse. Na de asielaanvraag bij vluchtelingenbureau OFPRA moeten de asielzoekers maximaal twintig dagen wachten op een speciale plek. Als de status is goedgekeurd, mogen ze in een soort asielzoekerscentrum wonen; de CPH’s. Frankrijk heeft dertig CPH’s, verspreid over het land.

Anders dan in Nederland vragen de meeste migranten in Frankrijk geen asiel aan, omdat zij liever doorreizen naar rijkere landen. Daardoor ontstaan illegale nederzettingen. Hiervan is ‘de Jungle’ in Calais het beste voorbeeld. Het zelfgemaakte tentenkamp bij de ingang van de Kanaaltunnel telt minstens 3.000 inwoners, volgens schattingen van Franse autoriteiten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Oplossing

Door die omstandigheden is er ook in Frankrijk behoefte aan een oplossing voor het migrantenprobleem. Vrijdagochtend zei Hollande daarover tegen de Franse media: ‘Ik ben volledig solidair aan mevrouw Merkel, omdat het te makkelijk is om niets te doen.’ Ook benadrukte hij dat het Europese belang moest worden nagestreefd, niet het Franse.

Precies om dat punt krijgt Hollande kritiek in eigen land. Na de pro-Europese toespraak in het Europees parlement vorige week viel Marine Le Pen, europarlementariër en voorzitter van de Franse partij Front National, Hollande aan. Zij zei, in tegenstelling tot Hollande, wel namens het Franse volk te spreken. Volgens Le Pen is Hollande niet meer dan een ‘aanhangwagen’ van Duitsland.

Ook de linkse Franse partij Parti de Gauche uitte kritiek op Hollande. Leider Jean-Luc Mélenchon vindt dat de Frankrijk steeds minder te zeggen heeft en dat Hollande dat zonder weerstand laat gebeuren.

Franse ‘macht’

Donderdagnacht noemde Hollande rechtse partijen zoals Front National ‘vervalsers’ en ‘manipulators’. Hij zegt dat zij het aantal migranten in Frankrijk overdrijven. Opvallend is dat hij niks zegt over een Franse plicht om de migranten op te vangen, enkel over een Europese plicht. Duitsland voelt zich wel als land verantwoordelijk voor de opvang.

Frankrijk speelt een andere rol in het migratieprobleem. Duitsland wordt gezien als eindhaven, terwijl Frankrijk voor migranten vooral een doorreisland is, zoals Hongarije en Servië. De duizenden illegalen die Frankrijk graag kwijt wil, willen zelf ook zo snel mogelijk weg – naar rijkere landen zoals Duitsland, of Nederland.