Vluchteling in huis? Merkel kan het zich niet voorstellen

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Ondanks haar oproepen dat Duitsland de asielstroom aankan, kan bondskanselier Angela Merkel zich niet voorstellen dat zij een vluchteling in huis zou nemen. Ze heeft ‘groot respect’ voor degenen die dat wel doen.

In een interview met de Duitse krant Bild zegt Merkel dat zij zich geen zorgen maakt over haar teruglopende populariteit. Nog steeds is zij ervan overtuig dat haar land de asielstroom aankan.

Zorgen

Merkel ziet het als haar ‘opdracht’ om er alles aan te doen om deze situatie zo verstandig mogelijk aan te pakken. Vanwege Merkels optreden in de migratiecrisis, doet haar partij het minder goed in de peilingen, maar daarover maakt de bondskanselier zich geen zorgen.

‘Peilingen zijn niet mijn maatstaf,’ zegt Merkel. Ze verwijst daarbij naar peilingen tijdens de Irak-oorlog. ‘Mijn maatstaf is de opdracht die ik als bondskanselier heb: de problemen oplossen. En daarop concentreer ik mij volledig. Elke jaar als bondskanselier heeft zijn eigen uitdagingen.’

Zaterdag meldde Süddeutsche Zeitung dat zowel de Duitse regering als de Europese Commissie een soort solidariteitsheffing wilde invoeren vanwege de opvang van het grote aantal migranten. Daarmee hoeven Duitsers geen rekening mee te houden.

Duitsland kan de asielstroom aan omdat de economie de afgelopen jaren zo goed heeft gepresteerd, dus extra heffingen zijn niet nodig.

Verzet

Ondanks het verzet tegen de komst van grote groepen migranten, denkt Merkel er niet aan haar beleid te veranderen. ‘Voor mij is het een teken van de menselijkheid van ons land, dat men een vluchteling als elk ander mens in eerste instantie vriendelijk benadert.’

Merkel benadrukt opnieuw dat de migratiecrisis alleen in Europees verband kan worden opgelost. ‘Het gaat alleen met de solidariteit van Europa. Heel Europa moet zich voor de bewaking van de EU-buitengrens inzetten en tegelijkertijd vluchtelingen eerlijk over de lidstaten verdelen.’

In Duitsland bestaan zorgen over het feit dat het vooral moslims zijn, die het land binnenkomen. Zo heeft de Joodse gemeenschap al aangegeven bang te zijn voor een toename van antisemitisme, omdat de meeste migranten uit landen komen waar Israël als vijand wordt gezien. Merkel ziet geen bedreiging vanuit de islam. Vrijheid van religie ‘is en blijft’ een grondrecht.