Vanuit Rusland fietsen migranten nu Europa binnen

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Honderden migranten hebben de afgelopen tijd vanuit Rusland de grens met Noorwegen overgestoken. Ze lijken een nieuw vervoermiddel te hebben ontdekt: de fiets.

De Russische autoriteiten laten het niet toe dat de Arctische grens lopend wordt overgestoken, dus steken migranten de laatste paar honderd meters op de fiets over, meldt BBC.

Volgens de Britse omroep zijn vooral kinderfietsen populair onder migranten en zijn er dus hordes volwassen mannen op veel te kleine fietsjes te zien in de regio.

Taxi

De route via Rusland naar de Europese Unie is een alternatief voor de dodelijke Middellandse Zee-route en de Balkanroute. Het feit dat Rusland de regel hanteert dat mensen niet te voet de grens met Noorwegen over mogen, zorgt ervoor dat de handel in fietsen rondom de Storskog-grensovergang floreert.

Mensensmokkelaars zouden migranten ‘package deals’ aanbieden, waarbij ze betalen voor zowel een taxirit naar vlakbij de grens en een fiets om de laatste paar meter over te steken. De fietsen worden bij de grens achtergelaten.

De route via de poolcirkel is onlangs pas populair geworden: in heel 2014 kwamen slechts zeven asielzoekers via Storskog de grens over. In de maand oktober van dit jaar alleen al kwamen er 1100. De asielzoekers kwamen voornamelijk uit Syrië, Irak, Afghanistan en Libanon.

Regels

De opmerkelijke regel van Rusland die mensen verbiedt de grens lopend over te steken, is niet de enige reden dat migranten kiezen voor de fiets. Ze zouden immers ook met een taxi de grens over kunnen steken, maar Noorwegen hanteert de regel dat chauffeurs geen mensen mogen vervoeren die niet de juiste reisdocumenten en visa bij zich hebben.

Noorwegen begon vorige week met het terugsturen van migranten die via het noordelijkste puntje van het land binnenkomen. Ook wil het land de grens bij de poolcirkel strenger gaan controleren, onder meer door het inzetten van extra controles. Migranten die vanuit Rusland komen, blijken daar namelijk al langere tijd te hebben gewoond en geen gevaar te lopen.