Vanaf nu mogen ‘maar’ 50 migranten per uur naar Beieren

31 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Duitsland wil het aantal migranten dat via Oostenrijk de deelstaat Beieren binnenkomt beperken. De twee landen spraken af slechts een vijftal grensposten open te laten.

Dat meldt BBC zaterdag. De Beierse autoriteiten klaagden eerder over een gebrek aan coördinatie met buurland Oostenrijk, waardoor migranten die binnenkomen moeilijker geholpen kunnen worden.

Direct

Een woordvoerder van het Duitse ministerie voor Binnenlandse Zaken meldt dat de nieuwe regels direct in werking treden. ‘We willen een ordelijke procedure,’ aldus de zegsvrouw. Met de nieuwe regels zouden ‘slechts’ 50 migranten per uur vanaf Oostenrijk de deelstaat in kunnen komen. Vorige woensdag zouden meer dan 8.000 migranten zijn gearriveerd in Beieren.

Volgens de Duitsers is het een groot probleem dat ze niet weten hoeveel mensen er precies aan zullen komen, en bij welke grenspost ze binnenkomen. Vorig weekend kwamen ook in Passau, een groot doorvoerpunt voor migranten, ongeveer 15.000 asielzoekers aan vanuit Oostenrijk.

Afghanen

Eerder deze week beklaagde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zich over het feit dat Oostenrijk migranten ’s nachts met bussen vervoert naar Duitsland. De Duitse autoriteiten zouden hier niet van op de hoogte zijn gesteld.

De minister kondigde toen tevens aan dat er een rem moet worden gezet op het aantal Afghaanse asielzoekers dat zijn land binnenkomt: ‘die mensen moeten in Afghanistan blijven en hun land helpen opbouwen’ zei hij. De Duitse regering is van plan de komende tijd, in samenwerking met de Afghaanse regering, flinke aantallen Afghanen terug te sturen.