Turkse premier: PKK nu ook verdachte terreuraanslag Ankara

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Naast terreurbeweging Islamitische Staat (IS), geldt de Koerdische PKK-beweging nu ook als verdachte voor de aanslag die afgelopen zaterdag in Ankara werd gepleegd. ‘Na onderzoek naar bepaalde Twitter-accounts en IP-adressen, zien we dat zowel IS als de PKK een actieve rol hebben gespeeld bij de aanslag’.

Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdag. De Turkse autoriteiten hebben twee verdachten gearresteerd die dubieuze tweets zouden hebben verstuurd in aanloop naar de aanslag, meldt SkyNews.

Suggestie

De tweets in kwestie luidden als volgt: ‘De bom zal exploderen in Ankara’ en ‘Wat als IS een bom zou laten exploderen in Ankara?’ Dat zowel IS als de PKK worden onderzocht, is op zich niet verrassend, maar het feit dat Davutoglu de suggestie wekt dat de twee groepen zouden samenwerken wel. De Koerdische PKK en IS zijn namelijk gezworen vijanden van elkaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De verdachten die woensdag werden gearresteerd zouden volgens Davutoglu ‘maanden’ in Syrië hebben verbleven. De twee verdachten die woensdag werden gearresteerd zouden beiden op een terreurlijst van de Turkse regering hebben gestaan en worden in verband gebracht met IS. Naar aanleiding van de terreuraanval in Ankara heeft de regering woensdag de chefs van de politie en de inlichtingen- en veiligheidsdienst in de Turkse hoofdstad ontslagen.

Schandalig

De aanslag op een vredesmars in Ankara, waarbij 97 personen om het leven kwamen, wordt gelinkt aan degene die in juli in het plaatsje Suruc, nabij de Syrische grens, werd gepleegd. Hoofdverdachte van de aanslag in Suruc was een jonge Syriëganger, die vermoedelijk uit naam van IS handelde. Bij die aanslag kwamen 33 Turkse en Koerdische activisten om het leven.

Volgens Davotuglu zorgt het conflict in Syrië, en vooral de Russische en Iraanse inmenging, voor een steeds precairdere veiligheidssituatie in zijn land. Het is schandalig dat de internationale gemeenschap de oorlogsmisdaden van het Syrische regime en het barbarisme van IS niet weten te stoppen, aldus de Turkse premier.