Turkije waarschuwt: Russische aanvallen leiden tot escalatie

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije vreest dat de Russische inmenging in Syrië, leidt tot verdere escalatie van het conflict. Ook zullen de Russische acties leiden tot ‘meer extremisme en radicalisering’.

Dat staat in een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, die samen met de internationale coalitie tegen IS is opgesteld.

Luchtaanvallen

‘Wij hebben ernstige zorgen over de aanwezigheid van het Russische leger in Syrië, en in het bijzonder de aanvallen van de Russische luchtmacht op Hama, Homs en Idlib die leidden tot burgerslachtoffers en niet Daesh als doelwit hadden,’ staat in de verklaring. Daesh is een andere naam voor Islamitische Staat.

Woensdag begonnen de Russen met luchtaanvallen op doelen in Syrië. Volgens Moskou zijn de luchtaanvallen alleen gericht op IS, maar volgens waarnemers zijn ook rebellen bestookt die vechten tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Turkije roept Rusland op direct te stoppen met aanvallen op rebellen en vraagt of Rusland zich alleen op IS wil richten.

Frankrijk

Ook de Franse president François Hollande maakt zich zorgen over de inmenging van Rusland. Hollande praat vrijdag met president Vladimir Poetin. De twee zouden eigenlijk praten over de situatie in Oekraïne, maar vanwege de laatste ontwikkelingen zullen ze het vooral hebben over Syrië.

Hollande benadrukt al voorafgaand aan het gesprek dat Rusland zich aan zijn woord moet houden en alleen IS moet bombarderen.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat Rusland het ook heeft gemunt op andere terreurgroepen zoals Al-Nusra, dat is gelieerd aan Al-Qa’ida. De doelwitten van Rusland zijn volgens Lavrov vastgesteld in samenspraak met het Syrische leger.
http://www.youtube.com/watch?v=t01wVYi84Vs