Turkije waarschuwt Rusland en Amerika: ‘Stop steun aan Koerden’

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije waarschuwt zowel de Verenigde Staten als Rusland. Het land tolereert geen territoriale winsten voor de Koerdische milities in het noordwesten van Syrië.

Dat zeggen twee hooggeplaatste diplomatieke bronnen tegen persbureau Reuters.

‘Laat het heel helder zijn: we maken hier geen grappen over,’ zei een van de bronnen. Turkije vreest dat de Syrische Koerdische YPG-militie meer macht aan de Turkse grens vanaf de autonome Koerdische regio in Irak tot aan de Middellandse Zee.

Terroristische groepering

Turkije vreest voor separatistische sentimenten in de zuidoostelijke Koerdische gebieden binnen de eigen grenzen. De Amerikanen bieden de YPG-strijders echter in hun strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en steunen ook de Democratische Unie Partij (PYD), de politieke tak van de YPG.

‘De PYD onderhoudt steeds nauwere banden met zowel Amerika als Rusland. Voor ons is de PYD een terroristische groepering en we willen dat alle landen zich bewust zijn van de consequenties van hun samenwerking met de groep,’ zei een Turkse diplomatieke bron.

Turkije heeft geen hard bewijs dat ook Rusland de YPG en de PYD steunt, maar vermoedt het wel. ‘Met hulp van de Russen probeert de PYD land in te nemen tussen Jarablus en Azaz. We zullen dit nooit accepteren,’ aldus de waarschuwing van Turkije, die het toch al ingewikkelde conflict nog ingewikkelder maakt. Het gebied in kwestie ligt ten westen van de rivier de Eufraat.

Onbedoelde confrontaties

De YPG verklaarde maandag een alliantie te hebben gevormd met Arabische rebellen. De alliantie zou kunnen rekenen op een nieuwe lading wapens van de Amerikanen voor een aanval op IS-bolwerk Raqqa.

Turkije specificeerde niet wat voor ‘consequenties’ eraan verbonden zijn als beide landen met de Koerdische milities blijven samenwerken. Wel bombardeert het Turkse leger al de Koerdische PKK in het noorden van Irak, maar luchtaanvallen tegen de Koerden in Syrië zou meer risico’s met zich mee brengen. Dan ligt de mogelijkheid van onbedoelde confrontaties met Russische of Amerikaanse gevechtsvliegtuigen namelijk op de loer.