Turkije slaat slag tegen terreurbeweging IS

27 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De Turkse politie heeft dinsdag zo’n dertig mogelijke terroristen van Islamitische Staat (IS) opgepakt. Dat gebeurde bij een actie in de stad Konya.

Er zijn berichten dat de operaties nog altijd aan de gang zijn, melden diverse Turkse media, waaronder Hürriyet.

Schoten

De slag komt een dag nadat de politie een reeks van operaties is begonnen tegen mogelijke IS-groepen, waarbij meerdere huizen in de zuidoostelijke stad Diyarbakir zijn binnengevallen. Zeven radicale moslims werden daarbij gedood en twaalf personen werden gevangen genomen. Ook kwamen twee politieagenten om het leven.

In een video die door persbureau DHA op de website is geplaatst, was te zien hoe een aantal gepantserde politievoertuigen een rij huizen naderen, terwijl op de achtergrond schoten te horen zijn.

Complot

De Turkse autoriteiten hebben de operaties tegen verdachte IS-cellen opgevoerd na een dubbele zelfmoordaanslag op een vredesmars in hoofdstad Ankara, waarbij op 10 oktober ruim honderd mensen om het leven kwamen.

Turkije schrijft de aanslag toe aan IS, al legde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ook een link met Koerdische strijders van de PKK, en zelfs met de Syrische geheime dienst. Volgens hem was de bloedige aanval een complot, samengesmeed door meerdere krachten.