Timmermans wil aandacht voor moslimhaat en antisemitisme

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Een bijzondere aanpak: moslimhaat en antisemitisme worden tegelijk behandeld op het eerste jaarlijkse congres over Fundamentele Rechten. De Europese Commissie, voorzitter van de Conferentie, stelt twee coördinatoren aan: één doet direct verslag van antisemitisme, één van moslimhaat.

Dat zegt eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans in de openingsspeech van de bijeenkomst donderdagmiddag. Doel van het congres is het beschermen en promoten van fundamentele rechten in Europa. Deze keer gaat het specifiek over de rechten van joden en moslims.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Noodzakelijk

De website van het congres toont een onderzoek van de EU waarin staat dat antisemitisme en moslimhaat zijn toegenomen in Europa. Ook in Nederland bleek uit onderzoek dat jodenhaat en islamofobie zijn toegenomen. Volgens Timmermans zou dit kunnen komen doordat mensen in crisistijd zoeken naar een zondebok.

Zo zijn er meer aanvallen specifiek gericht op moslims: bijvoorbeeld in 2014 groeide het aantal aanvallen in Frankrijk met 53 procent ten opzichte van 2012. Daarnaast is het antisemitisme vergroot door gerichte aanvallen op joden in Toulouse, Brussel, Parijs en Kopenhagen. Ook bleek dat steeds meer joden willen emigreren omdat ze zich niet veilig voelen in Europa.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maatregelen

Volgens de overeengekomen waarden van de Unie moet de EU fundamentele rechten, zoals tolerantie, rechtvaardigheid, gelijkheid en anti-discriminatie, waarborgen. Timmermans: ‘Iedereen moet het gevoel krijgen welkom te zijn in Europa en daar een veilig bestaan op te kunnen bouwen.’

De maatregelen worden genomen door de dialoog aan te gaan met bijvoorbeeld instituties, staten, lokale autoriteiten, organisaties, religieuze leiders, filosofen en de media. Op die manier wordt gezocht naar de onderliggende reden voor de toename.