Timmermans: EU kan Britten niet tot integratie dwingen

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Op de dag dat de Britse premier David Cameron een speech geeft over hoe hij de toekomst van de Europese Unie voor zich ziet, start vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans een charmeoffensief om Groot-Brittannië binnen de Europese Unie (EU) te houden.

Een van David Camerons belangrijkste campagnebeloftes was om opnieuw te onderhandelen over het lidmaatschap van Groot-Brittannië binnen de EU. Aangenomen wordt dat Cameron een aantal tastbare handreikingen wil uit Brussel, waarmee de macht van het Engelse parlement wordt vergroot.

Uitzonderingspositie

Frans Timmermans lijkt de Britse premier woensdag tegemoet te komen. Volgens hem is het niet uitgesloten dat Groot-Brittannië het recht krijgt om in de toekomst wetgeving die de politieke macht van de EU vergroot, af te wijzen. ‘Niemand kan een land dwingen om op politiek niveau steeds verder te integreren. Dat lijkt me logisch,’ zei Timmermans tegen BBC Radio 4.

Timmermans legde uit dat een van de grondbeginselen van de EU, ‘om een steeds hechtere Unie te creëren’, vooral moet worden gezien als een filosofisch idee. De uitbreiding van de EU zou niet per se gaan om een unie waarbij alle politieke macht naar Brussel gaat.

Tampon-taks

In Groot-Brittannië ontstond de afgelopen tijd een verhitte discussie over een ogenschijnlijk klein onderwerp: de BTW over tampons. De taks bedraagt vijf procent, volgens Europese regels het laagst toegestane belastingpercentage voor luxegoederen.

De EU-sceptische partij UKIP riep er schande van tijdens de afgelopen verkiezingen en wil de belasting afschaffen. Ook partijgenoten van Cameron eisten onlangs dat de belasting wordt geschrapt. ‘Heel redelijk’ noemt Timmermans die eis. ‘Andere landen willen dat vast ook.’

Niet zoals Noorwegen worden

De opmerkingen van Timmermans komen op de dag dat Cameron naar IJsland gaat om daar te spreken met een aantal EU-leiders over de rol van Groot-Britannië in de Unie.

In het Britse parlement zei Cameron woensdag dat hij Groot-Brittannië het liefst binnen de EU houdt, als er maar naar hem geluisterd wordt. ‘We moeten niet als Noorwegen willen worden,’ zei Cameron. ‘Zij betalen net zoveel mee aan de unie, maar hebben er geen enkele invloed.’