Thalys-held Spencer Stone ‘in levensgevaar na steekpartij’

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Een van de drie Amerikanen die in augustus een terreuraanslag verijdelde in de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Parijs, verkeert in levensgevaar. Hij is diverse keren gestoken.

Het gaat om de 23-jarige militair Spencer Stone, meldt de Amerikaanse zender CBS News.

Luitenant-kolonel Christopher Karns bevestigde het nieuws van de steekpartij aan Air Force News in een e-mail: ‘A1C Spencer Stone is naar een lokaal ziekenhuis overgebracht en wordt momenteel behandeld voor letsel. Het incident wordt onderzocht door de lokale politie. Zijn toestand is op dit moment stabiel.’

Onderscheiding

De steekpartij had plaats in Sacramento in de Amerikaanse staat Californië. Het incident gebeurde op straat in een uitgaansbuurt.

Stone kreeg een paar weken terug nog een Purple Heart, een onderscheiding voor militairen. Die kreeg hij na zijn heldhaftige actie in de Thalys-trein. Frankrijk kende hem de Legion d’Honneur toe, maar Nederland besloot hem geen medaille te geven, ondanks het feit dat er veel Nederlandse reizigers in de trein zaten.

Hij was een van de drie Amerikanen die Ayoub El Khazzani op 21 augustus wisten te overmeesteren. De Marokkaan had even daarvoor het vuur geopend, waarbij drie mensen gewond raakten. Spencer werd tijdens de worsteling met de terrorist in zijn nek gestoken.

Bloedbad

Een andere Amerikaan die El Khazzani wist af te stoppen, de 22-jarige Alek Skarlatos, ontsnapte vorige week donderdag nog aan het bloedbad op een school in Oregon.

‘Ik had daar eigenlijk moeten zijn,’ zei Skarlatos in de Amerikaanse tv-show van Ellen DeGeneres. Maar omdat hij meedoet aan een dansshow op de Amerikaanse televisie, had hij donderdag zijn colleges aan zich voorbij laten gaan. Skarlatos ontkwam zo voor de tweede keer in korte tijd aan een schietpartij.