Spannende dag voor Hillary Clinton: hoorzitting over Benghazi

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Hillary Clinton, Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is getuige in een openbare hoorzitting over de terreuraanslag in Benghazi in 2012. Is zij in de fout gegaan?

Bij de aanval in de Libische stad Benghazi kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie van zijn stafleden om het leven. Het onderzoek duurt met 75 weken langer dan het Watergate-schandaal en heeft al 4,5 miljoen dollar aan belastinggeld gekost.

Wat gebeurde in Benghazi?

Op 12 september 2012 vielen gewapende moslims het Amerikaanse consulaat in Benghazi binnen. Zij waren boos vanwege een Amerikaanse film over de islam, waarin de islamitische profeet Mohammed wordt neergezet als vrouwenverslinder en aanzetter tot massamoorden.

Ondanks dat de nationale veiligheidsadviseur Susan Rice diverse keren benadrukte dat de aanval ‘spontaan’ was, is er bewijs dat de aanval wél was voorbereid. Daarom uitte de Amerikaanse bevolking kritiek op het Amerikaanse veiligheidsbeleid in Benghazi.

Uit verschillende onderzoeken bleek dat er inderdaad ‘tegenstrijdige uitspraken’ waren gedaan over de vraag of de aanval wel of niet was voorbereid. Toch werd ook vastgesteld dat de Amerikaanse regering goed had gereageerd op de aanval, ondanks dat meer bewaking noodzakelijk was geweest.

Waarom is het onderzoek dan nog niet afgerond?

Ondanks die gesloten conclusies, wilde een Republikeinse onderzoekscommissie in 2014 Clinton horen – destijds minister van Buitenlandse Zaken. In dat verhoor zei ze: ‘Wat maakt het op dit moment uit? Het is onze taak om te ontdekken wat er is gebeurd en om zo’n aanval in de toekomst te voorkomen.’

De commissie ontdekte dat Clinton voor haar werk haar privémailadres gebruikte. Daardoor kon haar correspondentie niet worden gearchiveerd en vastgelegd, en was deze niet transparant. Vervolgens is een deel van haar e-mails online gepubliceerd.

Waar wordt Clinton van beschuldigd?

Via de commissie willen de Republikeinen aantonen dat de veiligheid rond het consulaat werd verwaarloosd, dat Clinton onjuiste informatie doorgaf en dat ze de staatsveiligheid in gevaar bracht met het privémailadres. Clinton ontkent en pleit voor een zo snel mogelijke publicatie van alle e-mails.

Betrokkenen noemen de Republikeinse commissie ‘partijdig’ en het najagen van Clinton ‘een heksenjacht’. Toch liegen Clintons cijfers er niet om: 61 procent van de Amerikaanse bevolking vertrouwt haar beweringen over Benghazi niet.

Wat is het belang van de hoorzitting vandaag?

De hoorzitting krijgt vooral aandacht vanwege de invloed op Clintons imago, niet omdat zij strafrechtelijk zal worden vervolgd. Donderdagmiddag zal blijken hoe partijdig de commissie is. Clinton liet weten dat zij uitsluitend over de aanval wil praten, niet over haar e-mailadres. De afgelopen vier dagen had Clinton geen belangrijke afspraken staan, zodat zij zich volledig op de hoorzitting kon richten.

De hoorzitting begint om 16.00 Nederlandse tijd en zal ongeveer acht uur duren – pauzes niet meegerekend.