Separatisten komen Kiev tegemoet: onder druk van het Kremlin?

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Terwijl Rusland steeds meer de spierballen laat zien in het Midden-Oosten, slaat het land een gematigder toon aan in het conflict in Oost-Oekraïne. Met een belangrijke concessie van de pro-Russische separatisten als mogelijk uitvloeisel.

De rebellen hebben namelijk besloten om de controversiële lokale verkiezingen voorlopig uit te stellen, meldt persbureau Reuters dinsdag.

Betwiste regio

Het was de bedoeling dat deze stembusgang eind oktober, op z’n vroegst begin november zou worden gehouden. Maar de kiezers in steden als Donetsk en Luhansk kunnen nu pas naar de stembus volgend jaar februari, is de verwachting.

De Oekraïense regering vindt de verkiezingen ‘onwettig’, en zei eerder dat als deze door zouden gaan, het fragiele vredesproces in het Oost-Oekraïense conflictgebied zal ‘ontsporen’. Bovendien is Kiev van mening dat verkiezingen helemaal niet mogelijk zijn vanwege ‘voortdurende veiligheidsproblemen’ in de betwiste regio.

Maar wie de afspraken in het Minsk-akkoord bestudeert, ziet het volgende: een van de punten is ‘het organiseren van lokale verkiezingen in Donbass door de Oekraïense regering, voor het eind van 2015, onder supervisie van de OVSE.’

Compromis

Waarom dan toch de concessie? Diplomaten die bij de onderhandelingen zijn betrokken, spreken van ‘Russische invloed‘. De toon van het Kremlin is minder scherp, maar constructiever, op zoek naar een uitweg uit de impasse.

Het gaat hier vooral om tijd kopen: de internationale onderhandelaars moet de gelegenheid worden geboden een compromis voor te bereiden waar ook Kiev mee kan leven – zodat de lokale verkiezingen alsnog kunnen worden gehouden.

Het besluit van de rebellen wordt met instemming ontvangen, in bijvoorbeeld Duitsland. Berlijn speelt een belangrijke rol bij het overleg over de crisis. Dit is ‘goed nieuws’, zegt een Duitse diplomaat: ‘Eindelijk heeft Moskou geleverd.’