Russische rode loper voor Assad valt verkeerd in Amerika

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten hebben het bezoek van de Syrische president Bashar al-Assad aan het Kremlin veroordeeld. Maar verrast over de visite? Dat niet.

Totaal ongepast dat Rusland Assad welkom heet door de ‘rode loper uit te leggen’. De Syrische president ‘heeft chemische wapens tegen zijn volk ingezet’, zegt Witte Huis-woordvoerder Eric Schultz, schrijft de BBC. ‘Dat staat haaks op het door de Russen uitgesproken doel dat er een politieke transitie moet komen in Syrië,’ zegt hij.

Geen verrassing

Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert afwijzend. Het is volgens het departement geen verrassing dat Assad de Russische president Vladimir Poetin een bezoek heeft gebracht, maar het brengt een oplossing voor het Syrische conflict niet dichterbij. De Russische bommen voor het regime zullen de oorlog – die een steeds internationaler karakter krijgt – alleen maar verlengen.

Tijdens het gesprek bedankte Assad Poetin voor zijn steun. ‘Allereerst wil ik mijn grote dank uitspreken tegenover het leiderschap van de Russische Federatie voor de hulp aan Syrië,’ zou Assad tegen Poetin hebben gezegd volgens een verklaring van het Kremlin.

Vriend

Moskou heeft volgens Assad voorkomen dat zich in Syrië een ‘tragisch scenario’ zou voordoen. ‘Zonder jullie ingrijpen en jullie beslissingen zou het terrorisme verder verspreiden in de regio en zou het meer gebieden in zijn macht krijgen.’

Rusland – al jarenlang bondgenoot van Damascus –  bombardeert Assads tegenstanders. Vooral Islamitische Staat, zegt het Kremlin, maar volgens westerse leiders worden ook de zogenoemde ‘gematigde’ rebellen getroffen.

Poetin complimenteerde op zijn beurt de Syrische bevolking die ‘bijna alleen’ is opgestaan tegen de militanten. Hij omschreef Syrië als een ‘vriend’ en zegt dat Rusland niet alleen zal bijdragen met ‘militaire acties’ maar ook in het ‘politieke proces’ om vrede in Syrië te brengen.

Met het bezoek van Assad aan Moskou willen de Russen vermoedelijk een signaal afgeven: niemand kan om ons heen. Zonder Rusland geen oplossing van het Syrische conflict.