‘Russische raketten missen doel, en komen terecht in Iran’

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Zeker vier raketten die zijn afgevuurd vanaf een Russisch schip zijn terechtgekomen in Iran. De projectielen hadden eigenlijk doelen in Syrië moeten raken.

Mogelijk zijn daarbij ook slachtoffers gevallen, meldt CNN op basis van een bron binnen de Amerikaanse autoriteiten, maar andere bronnen zeggen dat dit nog onbekend is. Ook is het niet duidelijk of er schade is. Het Russische ministerie van Defensie heeft nog niet op de laatste berichten willen reageren.

‘Gematigde’ rebellen

De Russische oorlogsschepen liggen in het zuiden van de Kaspische Zee, waardoor afgevuurde raketten een flinke afstand moeten afleggen over Iran en Irak. De Russen gebruiken daarbij de relatief nieuwe kruisraket Kaliber, voor het eerst in een oorlogssituatie.

Volgens de Amerikanen waren de raketten bedoeld voor de ‘gematigde’ rebellen die oorlog voeren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Strijders van bijvoorbeeld het Vrije Syrische Leger worden gesteund door de Verenigde Staten, waardoor de spanning tussen de Rusland en Amerika (en de NAVO) zienderogen oploopt.

Het Kremlin claimt tot dusver dat het voornaamste doelwit Islamitische Staat (IS) is. De terreurbeweging is eveneens een vijand van Assad, en die is weer de grote bondgenoot van Rusland.

Groot offensief

Moskou is nu al ruim een week bezig met een groot offensief om de Syrische president in het zadel te houden. Sinds woensdag ondersteunen ze Assads regeringstroepen met kruisraketten die worden afgevuurd vanaf oorlogsschepen in de Kaspische Zee – een groot, door land omsloten zoutmeer op de grens van Europa en Azië.

Iran, ook een vriend van Damascus, steunt de Russische actie. Amerika verwijt Rusland ‘toenemend onprofessioneel gedrag’ – woorden die eerder vandaag konden worden opgetekend uit de mond van Defensie-minister Ashton Carter.

Zijn uitlating had ook betrekking op de vermeende schending van het Turkse luchtruim door een Russische jet eerder deze week. Turkije is NAVO-lidstaat, en is erg verontwaardigd over het incident. Dit mag niet meer gebeuren, sprak Ankara dreigend.