Russen helpen ‘beul’ Assad met luchtaanvallen, zegt Cameron

04 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De luchtaanvallen van Rusland in Syrië zijn bedoeld om de ‘beul’ president Bashar al-Assad te helpen. De Russische interventie is een ‘afschuwelijke vergissing’ en maakt de situatie in Syrië ‘alleen maar erger’.

Met die woorden veroordeelt ook de Britse premier David Cameron de bemoeienis van Rusland in het Syrische conflict. ‘Het is duidelijk dat Rusland geen verschil maakt tussen [IS] en de Syrische oppositiegroepen en daardoor helpen de Russen de beul Assad,’ zegt Cameron tegen BBC News.

Vrede

De Britse minister Michael Fallon (Defensie) zei zaterdag dat slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen is gericht op IS. ‘We analyseren iedere ochtend op wie de aanvallen zijn gericht. Het overgrote deel is absoluut niet gericht op IS.’

Cameron benadrukt dat de Arabische wereld de Russische inmenging al heeft veroordeeld, ‘en ik denk dat de Arabische wereld gelijk heeft’. ‘We moeten dit moment gebruiken om een vooruitstrevend politiek overgangsplan op te zetten voor Syrië, omdat dat nodig is om vrede terug te brengen in de regio.’

Oplossing

Bondskanselier Angela Merkel zegt zondag in een radio-interview met Deutschlandfunk dat militair ingrijpen in Syrië nodig is, ook al zal het de oorlog in het land niet beëindigen. Ook Merkel pleit daarnaast voor een politieke oplossing.

‘We hebben militaire actie nodig, maar militaire actie brengt niet de oplossing. We hebben een politiek proces nodig, maar dat is nog niet goed van de grond gekomen.’ Het is volgens de Duitse bondskanselier nodig om Assad te betrekken bij gesprekken.

‘Om een politieke oplossing te bereiken, heb ik zowel de vertegenwoordigers van de Syrische oppositie nodig als degenen die nu in Damascus regeren, en vooral de bondgenoten van de verschillende groeperingen.’

Hoewel het volgens Merkel nodig is om militair in te grijpen in Syrië, lijkt het er niet op dat Nederland dit binnenkort gaat doen. Door de inmenging van Rusland in het conflict is een beslissing hierover verder weg dan ooit, bleek deze week.