Rusland wil met ‘spookorganisatie’ Vrije Syrische Leger praten

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Rusland is bereid tot contact met de ‘fantoomorganisatie’ van het Vrije Syrische Leger, de rebellengroepering die gesteund wordt door de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). ‘Ze hebben het over het Vrije Syrische Leger, maar waar is het?’

Dat vroeg de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zich af. Hij zegt dat de Russen bereid zijn in contact te treden met het Vrije Syrische Leger ‘als het echt een capabele militaire oppositiegroep is waar Syriërs in zitten,’ meldt de Russische staatsomroep RT.

Doelwit

Eerder meldden leden van het Vrije Syrische Leger dat zij geraakt werden door Russische luchtaanvallen, die vorige week van start gingen. De Russen willen daarmee het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen en beweren dat ze het op doelen van IS voorzien hebben.

Het Vrije Syrische Leger wordt gesteund door het westen en is er zelf op uit om de regering van Assad ten val te brengen. Westerse landen, met name Groot-Brittannië en Amerika, zijn boos dat de Russen het Vrije Syrische Leger schijnen te bombarderen en zich niet beperken tot doelen van IS.

De Britse minister van Defensie Michael Fallon schatte zaterdag bijvoorbeeld dat slechts 5 procent van de Russische luchtaanvallen daadwerkelijk gericht is op IS. Ook zouden bij de luchtaanvallen veel burgerslachtoffers vallen.

Volgens Lavrov hebben de Russen de Amerikanen om informatie gevraagd over waar het Vrije Syrische Leger zich precies bevindt. ‘Tot zover heeft niemand ons verteld waar het Vrije Syrische Leger zich ophoudt en waar en hoe andere delen van de zogenaamde gematigde oppositie opereren,’ aldus Lavrov.