Rusland verijdelt IS-aanslag op openbaar vervoer in Moskou

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Russische politie heeft een terroristische aanslag op het openbaar vervoer in de hoofdstad Moskou weten de verijdelen. Zondag werd een politieoperatie uitgevoerd waarbij kilo’s explosieven uit een appartement werden gehaald.

Daarbij werden ook 15 mannen gearresteerd. Sommigen van hen zouden in kampen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn getraind, meldt The Independent op basis van verklaringen van de Russische Federale Veiligheidsdienst.

Mobiele telefoon

Doelwit van de verhinderde aanslag zou het openbaar vervoer in de Russische hoofdstad zijn. In 2010 werd het metronetwerk van Moskou al een keer getroffen door een zelfmoordaanslag.

De Russische politie verklaarde maandag dat tussen de zes en elf personen zouden om de zoveel tijd bij elkaar komen in het appartement waar de explosieven werden aangetroffen. De veiligheidsdiensten ontruimden zondag het pand en wisten de bom te ontmantelen.

Volgens een van de agenten was de bom even groot en van hetzelfde materiaal als degene die zaterdag bij de zelfmoordaanslag in Ankara ontplofte. Het enige verschil was volgens hem dat degene in Moskou met een mobiele telefoon tot ontploffing kon worden gebracht. De Turkse autoriteiten verklaarden zondag dat IS als hoofdverdachte geldt voor de aanslag in de hoofdstad.

Tijdens het verhoor van een aantal verdachten werd het volgens de autoriteiten al vrij snel duidelijk dat ze van plan waren een aanslag te plegen op het openbaar vervoersnetwerk van Moskou.

Luchtsteun

De veiligheidsdiensten denken niet dat de mislukte aanslag iets te maken heeft met feit dat Rusland nu actief bombardementen uitvoert op Syrië om het leger van de Syrische president Bashar al-Assad te steunen.

De westerse landen waarschuwden eerder dat de Russische activiteit in Syrië het land kwetsbaar kan maken voor aanslagen. De Amerikaanse ministers van Defensie Ashton Carter zei vorige week bijvoorbeeld nog dat de aanvallen ‘consequenties voor Rusland zelf’ zullen hebben en dat ze zich ‘terecht zorgen maken over terroristische aanslagen’.