Reactie ‘Russisch machtsvertoon’: Britten naar Baltische Staten

08 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het Britse ministerie van Defensie gaat troepen sturen naar de Baltische Staten. Het is de bedoeling dat de Britse soldaten daar NAVO-troepen gaan steunen.

Het is een antwoord op ‘Russische agressie’, zei de Britse minister van Defensie Michael Fallon donderdag, meldt The Telegraph. De Britse soldaten moeten deel uitmaken van een ‘aanhoudende NAVO-aanwezigheid’.

Gevaarlijk

De soldaten zullen zich in Polen en de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) onder meer bezighouden met trainingen en evaluaties. De Russische luchtaanvallen in Syrië zijn een directe aanleiding voor het besluit van de Britten: ‘De Russen maken de hele gevaarlijke situatie in Syrië nog gevaarlijker, zei Fallon, waardoor een ‘permanentere NAVO-aanwezigheid’ nodig is.

De westerse landen schrijven het optreden van Rusland toe aan machtsvertoon. Het uitbreiden van NAVO-troepen vlakbij Russische grenzen zou hier een reactie op kunnen zijn.

Vatbommen

De Russen beweren terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te willen elimineren, maar de westerse landen van de internationale coalitie tegen IS vermoeden dat de Russen het gemunt hebben op alle groepen die tegen het regime zijn van de Syrische president Bashar al-Assad. Hieronder is ook bijvoorbeeld het Vrije Syrische Leger, dat steun ontvangt van de internationale coalitie.

‘Als Rusland zo nodig invloed wil uitoefenen, kunnen ze hun invloed beter inzetten om Assad te laten stoppen met het inzetten van vatbommen tegen zijn eigen bevolking, zijn eigen steden en dorpen,’ zei Fallon. Later op donderdag komen ministers van Defensie van de NAVO-landen bijeen in Brussel om over de Russische acties in Syrië te praten.