Rapport: sterke toename van antisemitisch geweld in Europa

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De opmars van moslimfundamentalisten en neonazi’s in Europa heeft gezorgd voor een flinke toename van antisemitisch geweld. Tot die conclusie komt het Europese Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA).

In het rapport dat vrijdag is gepubliceerd meldt het agentschap dat het aantal bekende antisemitische misdaden in veel Europese landen sterk is toegenomen. Die gevallen variëren van fysiek geweld tot bedreigingen en schade aan eigendommen.

Rechtsinstanties in Duitsland behandelden in 2014 bijna 1.600 gevallen van geweld tegen Joden. In 2013 waren dat er nog 1.275. In Frankrijk verdubbelde het aantal antisemitische incidenten zelfs in 2014: van 423 tot 851.

Klimaat van intolerantie

Volgens de auteurs van het rapport heerst een ‘klimaat van intolerantie’ in veel Europese landen. Dat wordt verklaard door de recente opmars van moslimfundamentalisten en neonazi’s, twee groepen met een grote afkeer van Joden.

Antisemitische ideeën kunnen door aanhangers van deze groepen vrijuit worden verkondigd, zegt het FRA, bijvoorbeeld op internetforums en in de media. Zo worden er negatieve stereotypen van Joden verspreid, wordt de Holocaust ontkend en het Duitse naziverleden juist verheerlijkt.

Religieuze symbolen

Als de media veel bericht over conflicten in het Midden-Oosten, neemt het aantal antisemitische incidenten toe, aldus het agentschap. Vooral Joodse mensen die religieuze symbolen dragen zijn vaak het doelwit van geweld.

Het Europese Agentschap voor Fundamentele Rechten concludeert dat de lidstaten meer moeten doen om geweld tegen Joden te voorkomen. Het rapport komt naar buiten een dag nadat vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans twee coördinatoren aanstelde die moslimhaat en antisemitisme in de Europese Unie bespreekbaar moeten maken.