Pleegde ex-journalist zelfmoord in Istanbul om gemiste vlucht?

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Het lichaam van Jacky Sutton (50) is gevonden op Atatürk Airport in Istanbul. Lokale media melden dat de vrouw zelfmoord heeft gepleegd in een wc, maar collega’s en vrienden spreken dit tegen.

Sutton reisde naar het noord-Iraakse Erbil en moest overstappen op de Turkse luchthaven. Ze miste haar tweede vlucht en volgens lokale media had ze niet genoeg geld voor een nieuw vliegticket. Een paar uur na haar gesprek aan de verkoopbalie, vonden drie Russen haar lichaam in de wc.

Oorzaak

Het Turkse dagblad Zaman meldt dat Sutton zelfmoord heeft gepleegd door zich op te hangen met haar schoenveters. Dit is gebaseerd op haar ‘radeloze’ houding na het missen van haar vlucht.

Vrienden en collega’s noemen dat verhaal ‘onmogelijk’. Christian Bleuer, een collega-onderzoeker op de Australian National University, twittert bijvoorbeeld: ‘Sterkste vrouw die je kan ontmoeten. Turkse politie zegt dat ze zelfmoord pleegde omdat ze haar vlucht miste?’ Daarom pleiten zij voor een internationaal onderzoek naar haar dood, niet alleen lokaal.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De kennissen benadrukken dat Sutton had gewerkt voor onder meer de Britse omroep BBC en de Verenigde Naties. In hun ogen laat dat zien wat een sterke vrouw Sutton was, iemand die niet zodanig wordt geraakt door het missen van een vlucht.

IWPR

Sutton was directeur Irak bij het Institute of War and Peace Reporting (IWPR), een organisatie die steun aan journalisten in oorlogsgebieden verleent. Op die manier maakte zij zich hard voor vrijheid van meningsuiting in Irak. De Iraakse afdeling van de IWPR zet zich vooral in voor het versterken van de positie van vrouwen op economisch en sociaal terrein.

Opvallend is dat de vorige directeur Irak van IWPR eerder dit jaar om het leven is gekomen door een bom geplaatst door Islamitische Staat (IS). Afgelopen week werd voor hem een herdenkingsdienst in Londen georganiseerd. Daarbij was Sutton ook aanwezig.