Ongeregistreerde asielzoekers eisen geld van Duitse deelstaat

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Een groep van twintig ongeregistreerde asielzoekers is het wachten zat. De asielzoekers klagen het Berlijnse Staatsbureau voor Volksgezondheid en Sociale Zaken aan en eisen onmiddellijke uitbetaling van uitkeringen.

De twintig asielzoekers staan, met honderden anderen, al weken buiten in de rij om geregistreerd te worden. Tot die tijd maken ze geen aanspraak op sociale bijstand, maar mogen ze ook niets anders doen om aan geld te komen. Daardoor komen ze financieel in de problemen: ze vragen de rechter nu om een spoedprocedure.

Lange wachtlijsten

Asielzoekerscentra in Berlijn hebben grote moeite de toestroom van migranten te controleren. Sinds begin september kwamen meer dan 18.000 asielzoekers naar de Duitse hoofdstad, waardoor lange wachtlijsten zijn ontstaan. Ook moet een toenemend aantal asielzoekers buiten slapen.

Vluchtelingenorganisatie Moabit Hilft, die de twintig asielzoekers bijstaat, noemt de situatie op haar website ‘een catastrofe’. ‘Elke dag komen er meer wanhopige mensen, die met honderden in de rij moeten staan.’ Volgens de organisatie geldt in de wachtrij het recht van de sterkste en worden mensen dagelijks ‘vertrapt en verwond’. De politie moet regelmatig ingrijpen.

Intussen blijven nieuwe migranten gewoon komen: de Duitse regionale omroep RBB meldt dat maandag een trein met 430 migranten Berlijn binnen kwam rijden.

Piept en kraakt

De problemen rondom de registratie en opvang van asielzoekers beperken zich niet tot Berlijn, want in heel Duitsland piept en kraakt het asielsysteem. Dit jaar verwacht Duitsland zeker 800.000 migranten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn momenteel 300.000 asielaanvragen nog niet verwerkt.

De Duitse krant Die Welt meldt dinsdag dat de tentenkampen die zijn opgezet om migranten tijdelijk op te vangen, niet berekend zijn op de dalende temperaturen. Minstens 42.000 migranten zitten volgens de krant ‘gevangen in de kou’.