De Nobelprijs voor de Vrede van 2015 gaat naar vier Tunesische organisaties die zich hebben ingezet voor een vredige dialoog tussen burgers, na de volksopstand in 2011.
De organisaties hebben zich ingezet voor het herstel van de democratie na de ‘Jasmijnrevolutie’ in 2011, maakte het Nobelcomité vrijdag bekend. De prijs wordt op 10 december uitgereikt in Oslo.
About the 2015 Nobel Peace Prize #NobelPrize http://t.co/D7Mf4i1E4V
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Kwartet
De vier organisaties bundelden hun krachten in de zomer van 2013 toen de democratie dreigde in te storten. Zij slaagden erin een alternatief politiek proces op te zetten toen het land op de rand van een burgeroorlog verkeerde.
In het nationale dialoogkwartet zitten: de Tunisian General Labour Union, Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts, Tunisian Human Rights League en de Tunisian Order of Lawyers.
After the Arab Spring in Tunisia in 2010-2011, the Quartet paved the way for a peaceful dialogue between the citizens #NobelPrize 2015
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het Nobelcomité zegt dat deze organisaties verschillende sectoren en waarden binnen de Tunesische maatschappij vertegenwoordigen: leven, werken en welzijn, het rechtssysteem en mensenrechten.
Winnaar
Een veelgenoemde kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar was bondskanselier Angela Merkel. Ook paus Franciscus werd genoemd als mogelijke winnaar.
Vorig jaar was de Pakistaanse activist Malala Yousafzai met veertien jaar de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede ooit. Ze won de prijs samen met Indiër Kailash Satyarthi. De twee kregen de onderscheiding voor ‘hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen’.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.