Niemand minder dan dictator Mugabe wint vredesprijs

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

President Robert Mugabe van Zimbabwe mag dan niet echt bekend staan vanwege zijn initiatieven om wereldvrede te realiseren, toch is hij de winnaar van de Confuciusprijs, ook wel de Chinese Nobelprijs voor de Vrede genoemd.

De 91-jarige dictator zou ‘frisse energie’ hebben gestopt in de zoektocht naar harmonie. Andere genomineerden voor de prijs waren president Noersoeltan Nazarbajef van Kazachstan, Microsoft-oprichter Bill Gates en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, staat in de Chinese krant The Beijing.

Geweld

Mugabe is al 35 jaar aan de macht en staat bekend om de systematische inzet van geweld tegen en het martelen van de bevolking. De jury looft Mugabe vanwege zijn inzet voor ‘politieke en economische orde’ in zijn land.

Ook zou de president er alles aan doen om ‘de welvaart van de Zimbabwaanse bevolking’ te verbeteren. Behalve president van Zimbabwe is Mugabe ook voorzitter van de Afrikaanse Unie en van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap.

Juryvoorzitter Qiao Damo zegt tegen de Britse krant The Guardian dat de jury vooral te spreken is over wat Mugabe allemaal heeft bereikt. ‘Als Zimbabwe Mugabe niet als president zou hebben, zou het land kampen met grote moeilijkheden, zelfs de openbare veiligheid zou in gevaar zijn.’

Mensenrechten

Dat Mugabe de Confuciusprijs wint, is niet bij iedereen in zijn thuisland goed gevallen. Oppositiepartijen zijn boos, net als mensenrechtenorganisaties in het land.

Ook de jury zelf was verdeeld of Mugabe de prijs wel zou moeten krijgen. Van de 76 leden stemden 36 voor Mugabe. Pas na een bijeenkomst met een speciaal dertienkoppig comité, werd Mugabe officieel verkozen.

China introduceerde de Confuciusprijs in 2010 toen het Nobelprijscomité de Nobelprijs voor de Vrede toekende aan de Chinese mensenrechtactivist Liu Xiaobo. Inmiddels neemt de Chinese regering de prijs ook niet meer serieus en wordt er in China nauwelijks aandacht aan besteed, zegt chinadeskundige en Elsevier-blogger Fred Sengers.

Mugabe is overigens niet de eerste opmerkelijke winnaar van de prijs. Andere winnaars zijn de Russische president Vladimir Poetin en de Cubaanse leider Fidel Castro. Zij hebben allebei de prijs niet in ontvangst genomen.