Niemand in Turkije weet hoe laat het is, behalve Erdogan

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Afgelopen zaterdag is in de meeste landen de wintertijd ingegaan. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan besluit dat dit voor zijn land niet geldt. Het gevolg: grootschalige verwarring.

‘In verband met de naderende verkiezingen’ heeft de Turkse overheid besloten de wintertijd met twee weken uit te stellen. De Turkse wintertijd gaat pas om 4 uur ’s nachts op 8 november in – twee weken later dus.

Het gevolg is dat niemand echt weet hoe laat het is. ‘Ik heb vanochtend mijn vlucht van Istanbul naar Ankara gemist, omdat mijn telefoon zich automatisch had geüpdate. Ik dacht dat ik nog een uur langer de tijd had,’ zegt bijvoorbeeld actrice Defne Bolukbasioglu maandag tegen elsevier.nl.

Logica

Het is een van de weinige keren dat Turkije afwijkt van de algemene datum waarop de klok een uur terug zou moeten gaan, dit jaar in de nacht van 24 op 25 oktober.

In landen in dezelfde tijdzone, zoals Bulgarije, Litouwen en Oekraïne, is de klok wel gewoon een uur teruggegaan. Turkije heeft in het verleden vaker in verband met ‘grote nationale gebeurtenissen’ de winter- of zomertijd uitgesteld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na een rondvraag bij enkele Turkse ministeries, onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat er geen echt logische reden voor is.

‘De naderende parlementaire verkiezingen’ worden consequent als reden genoemd voor het uitstellen van de wintertijd. Maar deze verkiezingen staan pas gepland voor zondag 1 november, ruim een week later. Wat de precieze reden is, durft geen ministerie echt te zeggen.

Donker

De Turkse Algemene Kiesraad heeft een opmerkelijke verklaring voor de beslissing: het feit dat het nu een uur langer licht is dan normaal, zou van invloed zijn op het stemgedrag en de opkomst van kiezers.

‘Anders wordt het eerder donker en dan gaan mensen misschien eerder naar de stembus,’ aldus een aarzelende woordvoerder van de Kiesraad.

Blijkbaar is deze beslissing niet goed gecommuniceerd naar de bevolking. Grootschalige verwarring is het gevolg, aangezien de meeste elektronische apparaten, zoals smartphones, computers en tablets, automatisch updaten naar winter- en zomertijd.

Frustratie

Op Twitter uiten Turkse burgers hun verwarring en frustratie onder de hashtag ‘#SaatKac’ (‘Hoe laat is het?’). President Erdogan krijgt in veel gevallen de schuld van gemiste afspraken, vluchten en massale vertragingen. ‘Erdogan probeert over alles zijn macht uit te oefenen, nu zelfs over de tijd’, is een veelgehoorde uitspraak.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of deze beslissing een positieve uitkomst heeft voor de regerende AK-partij van president Erdogan, zal volgende week zondag moeten blijken.