Netanyahu: ook deze terreurgolf stoppen wij

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Israël zal ook aan deze golf van terreur een eind maken, net zoals het dat in het verleden heeft gedaan. Premier Benjamin Netanyahu laat niet toe dat onrust van de afgelopen dagen verder uit de hand loopt.

Netanyahu bezocht dinsdag de plek waar vorige week twee Israëliërs werden doodgeschoten in hun auto, terwijl vier van hun zes kinderen achterin zaten. Hij kondigde een nieuwe maatregel aan in de hoop doden in de toekomst te kunnen voorkomen.

Aanslag

Israël is van plan camera’s te plaatsen op de grond en in de lucht op wegen in Judea en Samaria. Deze camera’s staan in verbinding met een commandocentrum van het Israëlische leger, waardoor militairen meteen in actie kunnen komen bij een nieuwe aanslag.

Netanyahu was samen met Defensieminister Moshe Ya’alon en zei dat het vooral belangrijk was om de veiligheid op de wegen te verbeteren. Surveillance en een snelle reactie kunnen er volgens de premier voor zorgen dat het plegen van een aanslag moeilijker wordt en daders sneller worden gepakt, meldt The Jerusalem Post.

‘Dit is een belangrijk onderdeel om de veiligheid terug te brengen,’ zegt Netanyahu.

Kritiek

De Israëlische premier werd de afgelopen dagen bekritiseerd, ook door ministers uit zijn eigen kabinet. Het leger en veiligheidstroepen zouden er niet alles aan doen om de veiligheid van Israëliërs te garanderen en zij zouden daarbij te weinig steun krijgen van de regering.

Volgens Netanyahu is er helemaal geen sprake van een gebrek aan steun, en ‘iedereen weet dat’. Het is belangrijk om kalm te blijven, zet de premier die graag vasthoudt aan de huidige status quo, wat lastig is vanwege de aanhoudende onrust in de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem.

Als reactie op de terreuraanvallen van de afgelopen dagen, heeft Israël gezegd het vernietigen van huizen van terroristen te versnellen. Ook worden er meer militairen en politieagenten ingezet in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zei dinsdag dat hij geen militaire confrontatie met Israël wil, meldt persbureau Reuters. Dat zou hij ook hebben duidelijk gemaakt aan de militaire troepen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."