buitenland

Netanyahu geeft de VN ervan langs in vlammende speech

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet van plan zijn verzet tegen het akkoord over het Iraanse atoomprogramma te staken. Hij drukt de Verenigde Naties (VN) op het hart dat de deal vrede niet dichterbij brengt.

Integendeel, zegt de premier in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering: ‘De Iraanse agressie wordt gevoed door de verlichting van de sancties en de miljardenstroom die naar het land toe gaat.’

Raketten

Dat maakt een oorlog alleen maar waarschijnlijker, aldus Netanyahu. Hij wijst erop dat de Islamitische Republiek de militaire steun aan het ‘wrede’ regime van de Syrische president Bashar al-Assad de laatste tijd opvoert.

Ook zou Teheran raketten leveren aan de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, die worden ingezet om Israël vanuit het noorden te bestoken.

Het grootste gevaar voor de wereld is de radicale islam in combinatie met nucleaire wapens, hield de Israëlische premier zijn toehoorders voor – van wie een aantal zijn vlammende toespraak met applaus beloonde. ‘Iran blijft Israël dreigen met vernietiging, en wat doen de Verenigde Naties? Die kijken zwijgend toe.’

Passief

De dagen dat het Joodse volk passief blijft toekijken, terwijl ‘genocidale vijanden‘ hun slag slaan, zijn voorbij, zei Netanyahu. Om zijn bewering te ondersteunen dat de rest van de wereld zich in stilzwijgen hult, staarde hij zeker twintig seconden voor zich uit, zonder nog een woord uit te brengen.

Het Iraanse leiderschap kreeg een flinke boodschap mee: het plan om Israël van de kaart te vegen, zal mislukken. ‘Geen enkele kracht op aarde, bedreigt de toekomst van Israël. We zullen alles doen om onze staat en ons volk te verdedigen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.