‘Moslims moeten jihad voeren tegen Rusland, Assad en Iran’

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Tientallen invloedrijke conservatieve Saudische geestelijken roepen Arabische moslimlanden op tot een jihad tegen Rusland, Iran en de Syrische regering van Bashar al-Assad. Moslimlanden moeten alle mogelijke ‘morele, materiële, politieke en militaire steun’ geven aan de ‘heilige oorlog’ tegen Assad.

Er is een online statement uitgevaardigd die getekend is door de geestelijken, schrijft VICE News. De geestelijken zijn niet direct gelieerd aan de Saudische regering maar ze hebben wel veel invloed op de islamitische bevolking van het land.

Rebellen

Saudi-Arabië is, net als andere Golfstaten, fel gekeerd tegen het sjiitische regime van Assad. Vorige week begonnen de Russen met luchtaanvallen op oppositiedoelen in Syrië. Rusland, bondgenoot van Assad, claimt daarmee terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te willen verzwakken, maar het westen beweert dat ze het ook op andere gematigde oppositiegroepen voorzien hebben.

Een voorbeeld hiervan is het Vrije Syrische Leger, dat wordt gesteund door de door Amerika geleide internationale coalitie tegen IS. De leider daarvan beweerde vorige week slachtoffer te zijn geworden van Russische bombardementen.

Kruisvaart

Saudi-Arabië steunt ook de ‘gematigde’ rebellen, die uiteindelijk ook het regime van Assad willen neerhalen en is tegen de betrokkenheid van de Russen. Volgens de verklaring van de Saudische geestelijken zijn de Russische bombardementen onderdeel van een ‘orthodox christelijke kruisvaart’.

‘De heilige strijders van Syrië proberen het gehele islamitische land te beschermen. Vertrouw hen en steun hen, want als ze worden verslagen, dan is het ene na het andere soennitische land aan de beurt,’ zo luidt de verklaring. Saudi-Arabië is overwegend soennitisch, terwijl de regering van Assad sjiitisch is. Iran, dat zich recentelijk ook in het conflict mengde, is verder een vijand van de Saudiërs: de twee landen strijden al geruime tijd om de macht in de regio.