Migratiecrisis: 100.000 nieuwe opvangplekken Balkan en Griekenland

26 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Europese Unie gaat 50.000 nieuwe opvangplekken voor asielzoekers in Griekenland creëren. Datzelfde aantal opvangplekken komt langs de Balkanroute voor migranten die naar West-Europa willen reizen.

Dat hebben de leiders van de lidstaten van de Europese Unie (EU) zondagnacht besloten in een poging de Europese migratiecrisis te kunnen oplossen. ‘Dit moet rust en stroomlijning bieden in de stroom die naar Duitsland loopt,’ zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel. De ministers beloven opnieuw de Europese buitengrenzen beter te gaan bewaken.

Slovenië

Die strengere bewaking begint in Slovenië, waar vierhonderd grenswachten naar toe worden gestuurd. De situatie in dat land begint door de enorme stroom migranten steeds chaotischer te worden. De Sloveense premier Miro Cerar speculeerde al dat de migratiecrisis het einde van de EU zou kunnen betekenen. ‘Als er geen concrete actie komt, dan denk ik dat Europa uiteen zal vallen.’

Premier Mark Rutte (VVD) had zijn zorgen dit weekend met vergelijkbare bewoordingen geuit. Hij denkt dat de Europese samenwerking zal ‘wegscheuren’ als de crisis niet snel en adequaat wordt aangepakt. Nederland zal veldbedden, lichtmasten en kledingpakketten naar Slovenië sturen om de asielzoekers beter te kunnen huisvesten.

De ministers van de betrokken landen beloven niet langer grote groepen migranten door te laten reizen naar West-Europa. Griekenland moet de grenzen met Turkije, Albanië en Macedonië beter bewaken en Kroatië zal hulp krijgen van de EU om alle asielzoekers te kunnen registreren.

Merkel

De bijeenkomst in Brussel werd geïnitieerd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij wordt door veel migranten gezien als de verlosser die de Europese poorten heeft geopend. In eigen land is er veel kritiek ontstaan op het asielbeleid van Merkel. Ze drong aan op ‘praktische oplossingen’ om onderdak en rust voor de vluchtelingen te creëren. En de migrantenstromen beter beheersbaar te maken.

Het geld voor de extra grenswachten en opvangplaatsen komt uit het EU-budget. Ook wordt de Europese investeringsbank en andere internationale financiële instituties gevraagd voor financiële steun.