Migratie: Turkije wil meer geld zien van EU

19 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Turkse regering vindt de toezeggingen van de Europese Unie niet voldoende. Ankara eist vooral meer geld, omdat anders de migratiestroom niet voldoende kan worden aangepakt.

Het eerder voorgestelde bedrag van 3,4 miljard is volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zeker niet genoeg.

‘We spreken op dit moment over drie miljard euro in de eerste fase. Maar we willen ons niet vastleggen op dit bedrag, omdat we in de toekomst misschien meer nodig hebben,’ zei hij maandag op de Turkse tv, meldt persbureau Reuters.

Fonds

Volgens hem is het toegezegde geld nu vooral afkomstig uit een fonds dat al zo worden uitgekeerd aan Turkije, een land dat nog altijd kandidaat-lid is van de EU. Bovendien wil Davutoglu dat jaarlijks wordt geëvalueerd hoeveel geld er nodig is.

Zijn opmerkingen komen precies een dag na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij was in Turkije voor topoverleg over de migratiecrisis, en sprak met zowel Davutoglu als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Visumbeleid

De bondskanselier wil de gesprekken met de Turken over EU-lidmaatschap versnellen – ook al is zij daar zelf een verklaard tegenstander van. Ook wil ze zich inzetten voor een soepeler visumbeleid voor Turken.

De Duitsers zitten in het nauw: ze willen snel een einde aan de enorme toestroom van migranten. Berlijn hoopt dat Ankara in ruil voor alle toezeggingen, actie onderneemt. Maar er is opnieuw veel kritiek uit eigen gelederen.

Hooggeplaatste personen binnen de CSU waarschuwen Merkel: we moeten niet te veel concessies gaan doen aan Turkije. Een lidmaatschap van de EU staat echt niet op de agenda,’ zegt Gerda Hasselfeldt. Zij is de voorzitter van de CSU-afgevaardigden in de Bondsdag, het Duitse parlement.