Migranten ontevreden over oplossingen opvangtekort Zweden

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Zweden wordt door veel migranten als het beloofde land beschouwd en de reguliere opvangcentra beginnen daardoor vol te zitten. De autoriteiten moeten creatief zijn in hun oplossingen voor de problematiek en niet iedere asielzoeker heeft daar begrip voor.

Zo weigerde een groep migranten zondag om uit de bus te stappen toen ze naar een vakantiepark in de buurt van de plaats Lima werden gebracht. De opvangplaats is volgens de asielzoekers koud en gevaarlijk, omdat het midden in een bosgebied zou zitten, ver weg van de bewoonde wereld. Uit protest weigerden ze uit de bus te stappen, schrijft de Zweedse krant Expressen.

Niet alle migranten bleven in de bus zitten. Een groot deel van de mensen woont inmiddels tot tevredenheid in het park, dat gehuurd wordt door de Zweedse immigratiedienst omdat de reguliere opvangcentra vol beginnen te raken.

Gesprekken

Medewerkers van de immigratiedienst bespraken de onvrede met de protesterende migranten in de hoop hen te overtuigen toch plaats te nemen. Ze zeiden geen andere mogelijkheden te hebben en probeerden begrip te kweken door te zeggen dat het om een tijdelijk verblijf ging, maar dat mocht niet baten.

De migranten, vooral afkomstig uit Syrië en Irak, vroegen zelfs om terug naar Duitsland te worden gebracht. De politie is inmiddels gewaarschuwd voor de situatie bij het vakantiepark, omdat een van de asielzoekers op dreigende toon begon te praten.

Capaciteitsproblemen

De situatie in Lima toont aan dat de Europese migratiecrisis ook in Zweden tot grote capaciteitsproblemen leidt. Het land leek de enorme asielstroom lange tijd te kunnen beteugelen, maar ziet dat er steeds minder opvangmogelijkheden beschikbaar zijn.

In augustus kwamen er 14.103 migranten naar Zweden. Dat waren er bijna tweeduizend meer dan in de maand daarvoor. Door de asielstroom van de laatste maanden komt het totaalaantal migranten in 2015 op 87.110.

De bevolkingspopulatie in Zweden is in augustus gemeten op 9.816.666. Het land telt 88 asielzoekers per 10.000 inwoners; relatief het meest van heel Europa. De Zweedse immigratiedienst verwacht niet dat de massamigratie snel zal afnemen. Het totale aantal migranten dat dit jaar naar het land zal komen, wordt tussen de 140.000 en 190.000 geschat.